Rossija ustavile težave s sprednjo gumo

Avtor prispevka: , objavljeno 9. marca 2019 .

Valentino Rossi je postavil najhitrejši čas prvega prostega treninga za VN Katarja, toda na drugem treningu je dirkač Yamahe naletel na težave s prednjo gumo in ni uspel izboljšati časa prvega treninga, odpeljal pa je šele sedemnajsti čas, tako da mu zdaj grozi boj v prvi kvalifikacijski skupini.

“Za nami je čuden dan, saj smo bili dopoldan dobri, popoldan pa nam nikakor ni šlo,” je dejal Italijan. “Na drugem treningu niso prenastavljali motorja, toda imel sem ogromno težav s prednjimi gumami. Nismo našli pravega ravnovesja, zato sem imel veliko težav. Na koncu je steza nudila veliko oprijema, zato so dirkači uspeli izboljšati čase vse do rekordne znamke.

Težava je v tem, da nimam zagotovljenega mesta v drugem delu kvalifikacij, na tretjem prostem treningu pa bo težko izboljšati čas kroga, zato se bo težko izogniti počasnejši kvalifikacijski skupini. Toda moramo najti način, da bomo hitrejši. 18 dirkačev se je razvrstilo znotraj ene sekunde, tako da zelo hitro padeš iz prvih petnajst, če ne voziš povsem na meji. Jutri se moramo izboljšati,” je še enkrat poudaril Rossi.

“Prehitro smo uničili prednjo gumo, česar nismo pričakovali. S toliko gumami, kot jih imamo na razpolago, pa je konec, takoj ko uničiš eno.” Devetkratni svetovni prvak je pojasnil, da je v simulaciji dirke na drugem treningu po vsega petih odpeljanih krogih čutil močno obrabo prednje srednje trde gume. Največ težav so mu povzročali dolgi hitri desni ovinki. “Uničil sem desno stran gume, po kateri največ voziš na tej stezi. Hitro sem začel čutiti vibracije in vedel sem, da imamo težavo. Po prvem treningu smo bili zelo optimistični, zdaj pa ne vemo točno, kaj se je zgodilo,” je povedal in dodal, da ima letošnja Yamaha očitno zelo ozko okno optimalnega delovanja. “Kot kaže imamo zelo ozko okno, v katerem smo hitri.”