Rossi zmagal drugič letos

Avtor prispevka: , objavljeno 19. oktobra 2014 .

Valentino Rossi je na VN Avstralije, ki so jo zaznamovali številni padci, zabeležil drugo letošnjo zmago. Marc Marquez je vodil s sodilno prednostjo in ko so bile vse oči uprte v dvoboj Valentina Rossija in Jorgeja Lorenza, je novi-stari svetovni prvak padel v desetem zavoju in vodstvo dirke podaril Rossiju.

Rossi je svojo 250 dirko v kraljevem razredu sicer začel z osmega mesta, v cilj pa je pripeljal kot zmagovalec pred Lorenzom in Bradleyem Smithom, ki je po padcu Cala Crutchlowa, kateremu se je nasmihalo drugo mesto, slavil svojo prvo uvrstitev med najboljše tri.

Dani Pedrosa je moral po trku z Andreo Iannonejem odstopiti.

Lorenzo je dirko začel zelo dobro, a je Marquez stvari hitro postavil na svoje mesto in se že na izhodu iz drugega zavoja prebil nazaj na prvo mesto. Dirkač Honde je začel bežati Lorenzu, Rossi pa se je na tretjem mestu uspel odlepiti od ogorčenega boja osmih dirkačev. Prav v osmercu je Andrea Iannone trčil v Pedroso in oba izločil iz dirke.

Rossi je kmalu začel pritiskati na Lorenza in razvil se je zanimiv dvoboj za drugo mesto. Moštvena kolega pri Yamahi sta nekajkrat zamenjala mesti, medtem pa je Marquez ustvaril štirisekundno prednost. Toda v zahrbtnem desetem zavoju je Špancu zmanjkalo oprijema, vse skupaj pa se je končalo s padcem in prvim letošnjim odstopom.

Vodilni Rossi je v vsakem krogu povečeval prednost pred Lorenzom, ki se je zardi gum znašel v težavah. Te so bile tako obsežne, da je Španca pet krogov pred koncem prehitel tudi Cal Crutchlow.

Lorenzu je za ovratnik dihal tudi Pol Espargaro, ki pa je padel v četrtem zavoju in mesto prepustil Smithu.

Crutchlow je že skoraj čutil okus šampanjca, ko ga je v zadnjem krogu presenetil zloglasni deseti zavoj. Britanec je padel in Lorenzu pomagal do drugega mesta, Smith pa je napredoval do tretjega mesta.

Andrea Dovizioso je bil četrti, številni odstopi pa so Hectorju Barberi pomagali do petega mesta.

Rossi se je po zaslugi zmage, v boju za drugo mesto v prvenstvu prebil pred Lorenza z osmimi točkami prednosti, Pedrosa pa je po odstopu 25 točk za Italijanom.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish