Rossi: Zamrznitev razvoja motorja ni opravičilo za Yamaho

Avtor prispevka: , objavljeno 11. novembra 2020 .

Dorna je zaradi korona virusa zamrznila razvoj motorjev za celotno sezono 2021. Po prvi dirki so morale ekipe zapečatiti svoje motorje in jih niso smele spreminjati, z njimi pa bodo nastopili tudi v sezoni 2021.

Pravilo velja za vse ekipe, ki jim ni še uspelo zmagati v MotoGP. Pred sezono je to veljalo za ekipi KTM in Aprilijo, vendar pa je KTM zaradi dveh zmag v letošnji sezoni izgubil to možnost, čeprav bo izjemoma pred prvo dirko lahko posodobil svoje agregate.

Yamaho so letos načele velike težave z motorji, saj so bili njihovi motorji počasnejši od drugih in materiali, ki jih uporabljajo so bili krhki zato so morali zmanjšati moč motorju, da je lahko material, ki ga uporabljajo zdržal napore. Zamrznitev motorja je tako najbolj prizadela Yamaho, ki ni mogla popraviti napake, ki se je zgodila zaradi napačnega materiala, ki so ga uporabljali, vendar Valentino Rossi vztraja, da obstajajo tudi druge možnosti za popravo teh napak povezanih z zmogljivostjo motorja, ki pa jih Yamaha ni naredila.

“Motor je zamrznjen za leto 2021, vendar to ni izgovor. V MotoGP lahko naredite veliko stvari okoli motorja za izboljšanje zmogljivosti, od elektronike, do ohranitev svežine motorja, ohranitev nižje temperature motorja in podobno,” pravi Valentino Rossi.

Rossijeva zadnja dirka, VN Evrope, se je končala že po petih krogih zaradi okvare črpalke za gorivo in to je še dodatno podkurilo Italijana ki je zabeležil četrti zaporedni odstop na odpeljani dirki, in šesto zaporedno ničlo, po treh padcih v San Marinu, Kataloniji ter Le Mansu, ter dveh izpuščenih dirkah zaradi pozitivnega testa na Covid-19.

Yamaha je na svojem motorju na začetku sezone naredila velik napredek proti lanskim sezonam. “Res je, da smo na začetku sezone bili hitri. Vendar so nas drugi proizvajalci v teku sezone prehiteli. Odvisno je tudi od proge, ki so različne in ne ustrezajo vsem enako. Yamahin problem je hitrost na ravninah, kjer smo še vedno najpočasnejši. Težave so se pojavile tudi z zanesljivostjo motorjev, kjer je potem težava, da zaključimo sezono z petimi motorji,” pravi Italijan.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish