Rossi zadovoljen a zaskrbljen

Avtor prispevka: , objavljeno 1. novembra 2019 .

Valentino Rossi je kljub temu, da so vsi štirje dirkači na Yamahinih motociklih v Sepangu med najhitrejšimi petimi, še vedno zaskrbljen zaradi obrabe zadnje gume. S to težavo se ubadajo vsi dirkači Yamahe, še najmanj pa Fabio Quartararo, ki bo prihodnjo sezono imel enak motocikel, kot Rossi.

“Vikend smo začeli dobro, zato sem zadovoljen,” je povedal Italijan. “Delali smo na nastavitvah in na koncu drugega treninga so se pokazali rezultati. Bil sem hiter na srednje trdi gumi, katero bom uporabil na dirki. Z mehkejšo gumo sem bil še hitrejši, toda to ni prvič, da smo bili hitri v petek. Obraba zadnje gume je velika težava, še posebej na stezi, kot je Sepang. Danes nisem imel nobenih težav, a sem odpeljal le 6 zaporednih krogov, v nedeljo pa jih bom moral 20.

Fabio me preseneča, saj na pospeševanjih iz ovinkov najde oprijem, kar meni ne uspeva. Pogledal sem telemetrične podatke, vendar ne najdem razlage, kako mu to uspe. Z njegovim prehodom na tovarniško Yamaho se ne bo veliko spremenilo. Franco jo ima letos, pa poglejte, kdo izmed njiju je boljši. Najboljše pri tem je, da bomo imeli na stezi štiri enake motocikle, kar bo koristilo razvoju.”

Tako kot se razvijajo motocikli pa se razvijajo tudi novi dirkaški slogi. “S temi novimi motorji, novo elektroniko in drugačnimi gumami moraš voziti drugače, če želiš voziti na meji. Največja razlika je vidna na zaviranju, kjer se tudi sam učim zavirati drugače. Videti je, da tudi ostali dirkači delajo na tem področju. Jaz sem preizkušal novo prednjo zavoro, (Marc) Marquez je eksperimentiral z ročno zadnjo zavoro na krmilu. Vsi dirkači so prilagodili slog vožnje v zadnjih dveh ali treh letih in zadnja zavora je zdaj precej bolj v uporabi. Morda je ročna zadnja zavora prava pot za naprej,” je še dodal Rossi.