Rossi: Višina je moja slabost

Avtor prispevka: , objavljeno 2. novembra 2018 .

Valentino Rossi je dejal, da ima zaradi svoje višine in večje teže v primerjavi z moštvenim kolegom Maverickom Vinalesom večje težave z nadzorom zadnje pnevmatike. Rossi je za deset centimetrov višji od svojega moštvenega kolega, Italijan je visok 181 centimetrov, Španec pa 171, kar pomeni tudi nekoliko večjo težo. Prav zaradi višine pa ima devetkratni svetovni prvak večje težave z nadzorom zadnje pnevmatike.

“Razlika je že nekoliko v teži, ne sicer veliko, toda jaz sem nekoliko težji od njega,” je dejal italijanski dirkač, ko je primerjal sebe s svojim moštvenim kolegom, ki je na prejšnji dirki končal sušo Yamahe brez zmage.

“Posebno pa moja višina. Ko si tako visok imaš več težav s obrabo zadnje pnevmatike. To ima lahko tudi prednosti, je pa tvoja največja težava zadnja pnevmatika. Temu se je potrebno prilagoditi s svojim položajem na motociklu, saj lahko hitro preveč obremeniš pnevmatiko in jo uničiš.”

“Res je tudi, da ima Maverick drugačen položaj na motociklu v primerjav z menoj. S sprednjim delom telesa je bolj nagnjen naprej. To je razlika, zaradi svoje višine pa se moram prilagoditi.”

Dirkača Yamahe sta prvi dan v Sepangu končala na četrtem oziroma šestem mestu, oba manj kot dve desetinki za Alexom Rinsom. Kot je dejal Rossi je njegov del moštva po dirki na Phillip Islandu veliko časa posvetil izboljšanju zadnjega oprijema motocikla. Kljub temu, da bodo te spremembe nekoliko vplivale na njegovo končno hitrost pa sam s temi spremembami zadovoljen.

“Bil sem hiter tako dopoldne kot popoldne. Po dirki v Avstraliji smo na podlagi informacij veliko časa namenili nastavitvam na motociklu, poizkušali smo izboljšati predvsem oprijem na zadnji pnevmatiki. Nekoliko smo spremenili nastavitve, ravnotežje, tako da imamo nekoliko nižjo končno hitrost, vendar boljše pospeševanje.”

“Prvi vtis je pozitiven, bil sem hiter v svojem hitrem krogu, tudi ritem ni tako slab. Je šele petek, videli bomo kako bo v nadaljevanju, toda začetek ni slab.”