Rossi: Vinales mora znižati pričakovanja

Avtor prispevka: , objavljeno 4. marca 2018 .

Valentino Rossi je svojemu razočaranemu moštvenemu kolegu Mavericku Vinalesu svetoval, naj zmanjša svoja pričakovanja, saj bo le tako lahko premagal krizo, katero v moštvu Yamaha povzroča nekonstantna forma njihovega motocikla M1.

Vinales je bil najhitrejši na dveh izmed devetih testnih dni pred letošnjo sezono, zadnje testiranje v Katarju pa je zaključil s petim časom. Toda pred tem je na testiranjih na Tajskem doživel najslabša testiranja v njegovi karieri, v Katarju pa je priznal, da le težko ostaja pozitivno naravnan.

“Maverick je zelo potrt, toda na koncu je četrti ali peti,” je o Vinalesu povedal Rossi. “To je verjetno zato, ker želi vedno biti na prvem mestu, sekundo pred ostalimi, pa še takrat verjetno ne bi bil zadovoljen,” se je na račun mladega moštvenega kolega pošalil Italijan. “Potreben je drugačen pristop. Mlad je še in vedno želi biti v ospredju. Toda dan danes je MotoGP drugačen, tudi zato, ker vsi vozijo blizu roba zmogljivosti pnevmatik, zato moraš včasih sprejeti, da ti ne bo šlo dobro.”

Trije Yamahini motocikli so testiranje v Katarju končali v prvi peterici, pri čemer je bil Rossi drugi, Johann Zarco na Yamahi moštva Tech3 pa najhitrejši. “Letos so testiranja pokazala, da smo v enakem položaju kot lani, ko se forma motocikla močno spreminja od ene, do druge steze,” je pojasnil Rossi. “Na Tajskem smo imeli veliko težav, tu (v Katarju) pa smo bili zelo hitri.

Pomembno bo, da na stezah, kjer bomo imeli težave, ne bomo izgubili preveč. Pri vrhu je zelo izenačeno in blizu limita, meja med zelo dobro formo in slabo pa je zelo tanka.”

Devetkratni svetovni prvak je že dejal, da je zaskrbljen zaradi forme njegovega motocikla, tudi po zadnjem testiranju pa ostaja zaskrbljen. “Na različne načine smo poskušali najti rešitve in se izboljšati, ter izboljšati občutek na prednjem delu, toda mislim, da nihče ne ve, kaj se bo zgodilo tekom dirke. Do polovice dirke sem hiter, a do konca nam ostane še deset krogov, kjer se lahko zgodi marsikaj. Lani smo v drugem delu ponavadi imeli težave, zato mislim, da je ta del še vedno problematičen.”

Rossi je zadnji dan testiranj v Katarju tudi padel, padec pa je pripisal preizkusu druge zmesi prednje gume. “Preizkušal sem trdo prednjo gumo, saj tista zmes prednje gume, ki mi je sicer bolj všeč, ne bo zdržala do konca dirke. S to gumo pa je bila desna stran bolj težavna in zato sem malce padel,” je še pojasnil.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish