Rossi v težavah na suhi in mokri stezi

Avtor prispevka: , objavljeno 30. junija 2017 .

Valentino Rossi je po prvih prostih treningih pred VN Nemčije dejal, da ima težave tako na suhi, kot na mokri stezi Sachsenring. Dirkač Yamahe je prvi trening končal na šestnajstem mestu, drugega pa le mesto višje, toda z zaostankom 1.4 sekunde za najhitrejšim dirkačem popoldneva, Hectorjem Barbero. Tudi za jutri je napovedan dež, to pa bi lahko pomenilo, da se bo Italijan znašel v hudih težavah, saj se bo morda moral boriti že v prvem delu kvalifikacij.

Devetkratni svetovni prvak je moral na prvem treningu presedlati na rezervni motocikel s starejšo različico okvirja, saj je njegov prvi motocikel odpovedal. “Danes je bil težak dan, poln frustracij, saj sem imel težave v obeh pogojih,” je dan povzel Rossi.

“Zjutraj na suhi stezi še ni bilo tako slabo, še posebej mi je šlo dobro s srednje trdo gumo, toda motocikel z novo šasijo se je pokvaril in nadaljeval sem s staro. Tempo ni bil tako slab vse do zadnjih desetih minut, ko smo poskušali odpeljati hiter krog, vendar nisem imel nikakršnega občutka na prednji gumi. Imel sem veliko težav in bil sem počasnejši, kot prej s trdo gumo. Bilo je napeto, saj je bilo pomembno ostati v prvi deseterici za avtomatično napredovanje v hitrejši kvalifikacijsko skupino, a nisem imel nobene možnosti. Upal sem, da mi bo šlo bolje v dežju, saj sem bil lani zelo močan, toda zaradi novega asfalta imamo veliko težav. Motocikel ni uravnotežen zato sem ves čas prepočasen. Moramo se izboljšati v obeh pogojih, saj smo za zdaj v hudih težavah,” je dejal Rossi, ki pa je vendarle pojasnil, da nova asfaltna podlaga sama ni kriva za njegove težave. “Asfalt je zelo dober, na stezi je manj izboklin in podlaga nudi več oprijema. Naše težave izvirajo iz nas, ne iz steze.”

Težave je na mokri stezi imel tudi Rossijev moštveni kolega Maverick Vinales, ki je bil sicer drugi najhitrejši na prvem treningu, a popoldan je odpeljal šele 20. čas treninga. “Dopoldan sem bil zadovoljen z delovanjem motocikla, saj je bil zelo konstanten in stabilen ne glede na to, katere gume smo uporabili,” je dejal Španec. “Toda popoldan smo v dežju imeli veliko težav in ne vemo zakaj.  Preprosto nismo našli primernih nastavitev. To ni normalno, saj ponavadi smo konkurenčni, morda ne najboljši, toda konkurenčni najboljšim. Toda tu je občutek povsem drugačen. Na samem zaviranju je vse ok, toda ko popustim zavore se začnejo težave, zato moramo poprijeti za delo in izboljšati nastavitve, če bo jutri in na dirki deževalo,” je še dodal.

Foto: Yamaha