Rossi: Težko bom nadaljeval, če ne rešimo težav

valentino rossi slovo
Avtor prispevka: , objavljeno 7. julija 2019 .

Valentino Rossi se je po dirki v Nemčiji, katero je končal na osmem mestu, znova moral soočiti z vprašanjem glede konca njegove kariere. Letošnjo dirko je odpeljal kar 20 sekund počasneje kot lani in priznal, da bo težko nadaljevati kariero, če ne najde rešitev za težave, ki ga upočasnjujejo. “Povsem normalno je, da se v položaju, v kakršnem sem, moram soočiti z določenimi vprašanji,” je povedal. “Priznam, tudi sam si jih postavljam. Začel sem si jih postavljati pred desetimi leti, tako da si lahko predstavljate, kaj se mi podi po glavi zdaj. Ne le, da sem star 40 let in sem najstarejši v prvenstvu, ampak sem za šest ali sedem let starejši od drugega najstarejšega.

Toda so stvari, ki jih čutim sam in vedel bom, kdaj ne bom želel več dirkati. Vse je odvisno od rezultatov. Če ne rešimo naših težav, bom težko nadaljeval. Toda pred desetimi leti sem se odločil. Lahko bi se upokojil kot zmagovalec, vendar sem se odločil nadaljevati, zaradi svojega veselja. Še danes sem zadovoljen s svojo odločitvijo.”

Od Rossijeve zadnje zmage je zdaj minilo že več kot dve leti. Največja težava, s katero se je soočil na Sachsenringu pa je bila ta, da je dirko odpeljal 20 sekund počasneje, kot lani, medtem ko je bil zmagovalec Marc Marquez, od svojega lanskega zmagovalnega časa počasnejši le za tri sekunde. “Ne govorimo o petih letih razlike, ampak le 12 mesecih,” je pojasnil. “Če bi bili vsi drugi dirkači 20 sekund hitrejši, kot lani, jaz pa ne, bi bilo konec. Ne manjka mi motivacije ali volje. Seveda bi se bilo lepo boriti z Marquezom, toda v tem trenutku to ni mogoče in osredotočiti se moramo na to, kar je dosegljivo.”

Za Rossija je letošnji začetek sezone najslabši v karieri, saj je v devetih dirkah zbral le 80 točk. “Lani je bilo teh zadnjih pet dirk od Le Mansa do Sachsenringa, pet mojih najboljših v vsem letu. Vedno sem bil konkurenčen in izmed petih dirk štirikrat stal na stopničkah, toda vsakič sem odpeljal dobro dirko. Pa sem bil že takrat star 39 let. Letos pa smo, še posebej na zadnjih štirih dirkah, imeli obilico težav. Ugotoviti moramo, zakaj je temu tako. Na motociklu se ne počutim dobro in počasnejši sem, kot lani, kar je težko razumeti, vendar moramo najti rešitve.

Ne vem točno, kaj je težava, ne vem kaj je vzrok, toda iz ovinkov ne morem zapeljati tako, kot bi želel. Letos uporabljamo povsem drugačne nastavitve, kot lani, ali kot jih uporablja (Franco) Morbidelli. Nastavitve mi ne odgovarjajo toliko, kot (Mavericku) Vinalesu in (Fabiu) Quartararu.

Poletni premor bomo izkoristili za polnjenje baterij in za preučevanje podatkov,” je še dodal. V paddocku je slišati govorice, da bi The Doctor lahko zamenjal člane svoje ekipe pri Yamahi, kot je to storil pred šestimi leti, vendar Italijan za zdaj to zanika: “Rad bi, da bi ta ekipa dobro funkcionirala. Z njimi se dobro razumem. S Silvanom (Galbusero) sem se za naslov boril do zadnje dirke in še dvakrat prvenstvo končal na drugem mestu. Še vedno nam to lahko uspe.”