Rossi priznal: Dirke v mešanih pogojih mi ne ležijo

Avtor prispevka: , objavljeno 6. avgusta 2017 .

Valentino Rossi je po dirki v Brnu, kjer je Marc Marquez zmagal z odlično tempirano ter še bolje izvedeno menjavo motocikla, priznal, da mu dirke, kjer je potrebna menjava motocikla, ne ležijo. Italijan se je v prvih krogih VN Češke boril za vodstvo, toda z menjavo na motocikel z gumami za suho stezo je odlašal do petega kroga in s tem verjetno izgubil mesto na stopničkah. Pred njim sta dirko, poleg zmagovalca Marqueza, končala še Dani Pedrosa, ter moštveni tekmec Maverick Vinales, ki sta motocikle menjala prej, kot Rossi.

Izkušeni Rossi je po dirki priznal, da je tudi tokrat slabo presodil, kdaj je primeren čas za menjavo na motocikel, pripravljen za suho stezo. “V takšnih mešanih pogojih, na flag-to-flag dirkah je zame vedno težko,” je priznal. “Dirkanje v takšnih pogojih ni moja močnejša plat, toda končni rezultat danes ni bil slab. Če bi bila dirka povsem suha ali povsem mokra, bi zagotovo lahko prišel do stopničk, toda kljub temu je za mano dober konec tedna, saj smo v garaži delali dobro in na motorju sem imel dober občutek. Škoda je edino to, da nam ni uspelo osvojiti več točk, saj smo bili sposobni stopiti na oder za zmagovalce. Kakor koli že, četrto mesto v takšnih pogojih ni tako slabo.”

Predvsem je bil Rossi vesel, da mu je na današnji “flag-to-flag” dirki šlo bolje, kot na zadnji takšni, lani na Sachsenringu, kjer je po prepozni menjavi motocikla v cilj pripeljal kot osmi. Od zdaj naprej bo morda v takšnih pogojih raje poslušal priporočila moštva: “Lani na Sachsenringu so me poklicali v bokse, a sem nadaljeval. Tokrat sem jim obljubil, da bom takoj zapeljal v bokse, ko bom videl tablo. Toda na žalost je tudi danes obvestilo prišlo nekoliko prepozno. V bokse bi morda lahko pripeljal kak krog prej, toda tokrat smo imeli tudi nekaj smole.”

Dirke, kjer je potrebno menjati motocikel, so po besedah Rossija pisane na kožo Hondi. “Pedrosa se je odločil v bokse zapeljati nekoliko prej, saj so pri Hondi takšnim situacijam posvetili veliko pozornosti in so boljši od nas,” je povedal. “Ko se je Dani odločil za menjavo, mu je sledilo še deset drugih, v tem trenutku pa smo mi imeli tudi nekaj smole.” Italijana je presenetilo, kako hitro se je steza sušila, pred menjavo pa si je poskušal privoziti nekaj prednosti, saj Yamaha v prvem krogu na gumah za suho stezo ni preveč močna. “Ponavadi imamo v prvem krogu s slick gumo na mokri stezi nekaj težav, zato sem poskušal z gumami za dež voziti čimhitreje in si nabrati nekaj prednosti, da bi bil varen v prvem krogu na gumah za suho stezo,” je še dodal Rossi, ki v točkovanju prvenstva zaseda četrto mesto in za vodilnim Marquezom zaostaja za 22 točk.

Foto: Yamaha