Rossi potrdil vzrok odstopa v Mugellu

Avtor prispevka: , objavljeno 2. junija 2016 .

Valentino Rossi pravi, da se ne boji, da bi se težave s pogonskim agregatom, zaradi katerih je izgubil vse možnosti za boj za zmago v domačem Mugellu, ponovile. Italijan je pred dvema tednoma osvojil najboljši štartni položaj in se nato na dirki za VN Italije boril za vodstvo z Jorgejem Lorenzom, ko mu je odpovedal pogonski agregat na njegovem motociklu.

Iz Yamahe so dejali, da so okvaro povzročili previsoki vrtljaji, do katerih je prišlo zaradi kombinacije vožnje v zavetrju in spusta v prvi zavoj Mugella, zaradi katerega zadnja guma izgubi stik s podlago in se zavrti hitreje. Elektronika motorja ni zaznala previsokih vrtljajev, posledično pa je prišlo do previsokih vrtljajev motorja, zaradi katerih je prišlo do okvare ventilov in batov.

“V motošportu je ponavadi tako, da okvaro motorja povzroči električna napeljava ali pa sestavni del, ki stane morda kakšen evro,” je dejal Rossi. “V Mugellu motor trpi zaradi spusta in majhnega skoka na koncu štartno-ciljne ravnine. Elektronika letos precej manj vpliva na vožnjo, obenem tudi omejevalec vrtljajev ni tako precizen, kot lani. Na spustu se je agregat zavrtel preko normalnih vrtljajev in se pokvaril. Morda bi lahko videli odlično dirko do cilja. Bil sem zelo razburjen, saj sta se Jorge Lorenzo in Marc Marquez na koncu zapletla v lep dvoboj in želel sem si, da bi bil zraven tudi sam. Toda tako je, in mislim, pa tudi upam, da se letos te težave ne bodo ponovile,” je povedal dirkač Yamahe, ki v prvenstvu zdaj zaostaja za 37 točk. Večjih sprememb na motorju, ki bi preprečile nove okvare, pa Rossi ne pričakuje. “Motor bo več ali manj enak. Morda bomo zmanjšali zgornjo mejo vrtljajev, toda nisem prepričan. Mislim, da bo enako hiter, saj smo z drugimi pogonskimi enotami prevozili veliko kilometrov, pa je z njimi vse ok. V Mugellu je šlo za nesrečno naključje,” je še povedal The Doctor.

Foto: Yamaha