Rossi polomijo na kvalifikacijah pripisal napačni izbiri gum

Avtor prispevka: , objavljeno 22. oktobra 2016 .

Valentino Rossi je po najslabšem kvalifikacijskem dosežku po letu 2011 dejal, da je za njegovo katastrofo kriva napačna izbira prednje gume. Za Italijana je bila sobota popolna polomija, saj že na tretjem prostem treningu ni uspel doseči časa, ki bi mu zagotovil nastop v najhitrejši kvalifikacijski skupini, zatem pa je bil v prvem delu kvalifikacij šele peti najhitrejši, tako da bo dirko za VN Avstralije začel s petnajstega mesta. To je njegov najslabši kvalifikacijski dosežek po VN Aragonije leta 2011, katero je začel s 17. mesta.

Rossijevemu moštvenemu tekmecu Jorgeju Lorenzu je šlo malenkost bolje, saj se je uspel prebiti v drugi del kvalifikacij, kjer pa je bil najpočasnejši, tako da bo dirko začel z dvanajstega mesta.

Španec je kot že mnogokrat do zdaj dejal, da je za njegovo slabo formo na mokri stezi kriva prednja guma, ki mu ne daje dovolj dobrega občutka, da bi lahko postavljal dobre čase, očitno pa ima iste težave zdaj tudi Rossi, kar je priznal tudi devetkratni svetovni prvak. “Imel sem veliko težav, česar po včerajšnjih časih na mokri stezi nisem pričakoval,” je pojasnil Italijan. “Včeraj sem imel dober občutek in odpeljal sem dobre kroge, toda danes so bili pogoji drugačni in vse je šlo narobe. Naredili smo tudi napako glede gum, toda težava je bila, da nisem imel pravega občutka, posledično pa sem bil počasen. Očitno imamo v takšnih pogojih velike težave, saj sem veliko tvegal, pa sem bil kljub temu počasen. To me spravlja ob živce, saj ne morem voziti na meji.

Oba z Lorenzom imava težave s prednjo gumo, saj je ne moreva ogreti na optimalno temperaturo,” je še pojasnil Rossi, ki je v prvem delu kvalifikacij upal, da bodo mehaniki v boksih pripravili motor z gumami za rahel dež na prednjem in zadnjem kolesu, a ker rezervni motocikel ni bil pripravljen, se je moral zadovoljiti z le eno gumo za rahel dež. “V prvem delu kvalifikacij je bilo hladno, na stezi pa veliko vode, a sem poskušal peljati čimbolje. Na žalost se je steza hitro posušila. Opravil sem postanek in upal, da bo na prednjem delu rezervnega motorja nameščena guma za rahel dež, toda motor ni bil pripravljen. Z njim bi mi morda uspelo izboljšati čas,” je bil razočaran Rossi.

Foto: Yamaha