Rossi: Nov postopek menjave motocikla ni varen

Avtor prispevka: , objavljeno 26. avgusta 2017 .

Valentino Rossi je prepričan, da nov postopek menjave motocikla, ki so ga dirkači preizkusili po koncu drugega prostega treninga in ki je zdaj obvezen na dirkah, kjer je menjava potrebna, ne reši vprašanj glede varnosti, katere naj bi rešil.

Po dirki v češkem Brnu, kjer je Andrea Iannone padel, ko je Aleix Espargaro po menjavi motocikla zapeljal pred njega, so se začeli pogovori o spremembi pravil pri menjavah motociklov. Nov način menjave določa, na kakšen način morajo dirkači pripeljati v svoje bokse, kjer morajo nato svoj motocikel ustaviti na določenem mestu, preden lahko prestopijo na drugega, mehanik s tablo pa nadzira, kdaj bo dirkača spustil iz boksa.

Rossi je dejal, da ga nov sistem sicer ne moti, toda meni, da ne reši težav z varnostjo. “Rad bi se pogovoril še z drugimi dirkači na sestanku varnostne komisije,” je dejal Rossi. “Zadovoljen sem z obema načinoma menjave, toda če so to novo pravilo sprejeli, da bi reili težavo med Iannonejem in Espargarojem, so brcnili v temo. Novo pravilo ne reši ničesar, saj tako ali tako ne vidimo drugih motociklov. Lahko ga uporabimo, toda težave ne bomo rešili.”

Andrea Dovizioso pa je dodal, da preizkus novega načina ni reprezentativen, saj ni bil preizkušen v gneči, kakršno smo videli v Brnu. “Na istem mestu je bilo malo dirkačev, zato je bilo nekoliko lažje,” je povedal. “Težko je najti res varen način menjave, toda moramo najti najboljšo možno rešitev. Mislim, da je ta način bolj varen, toda če dirko začneš na gumah za suhostezo , nato pa začne deževati, je asfalt moker ti pa voziš s karbonskimi zavorami in gumami brez profila, zaradi česar se lahko zgodi, da nekontrolirano zapeljaš v garažo.”

Cal Crutchlow tudi po preizkusu nove rešitve ostaja proti novosti. Z Doviziosom se strinja, da lahko dirkač zaradi kota, pod katerim vstopajo v boks, v primeru težav zbije mehanike. Dovizioso je dejal tudi, da podpira zamisel, da mehanik dirkaču pokaže, kdaj je varno zapeljati iz boksov, njegov moštveni kolega Jorge Lorenzo pa z novostjo ni prepričan. Španec meni, da bi morali menjave motocikla med dirko sploh ukiniti. “Malce varneje je, toda le malo,” je povedal. “Mislim, da zadeve nismo prav veliko izboljšali, saj je prostora za 24 dirkačev zelo malo, v boksih pa je preveč ljudi. Mislim, da motociklov med dirko sploh ne bi smeli menjati.”

Rossijev moštveni kolega Maverick Vinales pa je prepričan, da so zdaj menjave bolj varne, saj dirkači ne morejo več skočiti neposredno z enega na drugi motocikel. Menjave so po njegovem mnenju zdaj počasnejše in bolj sproščene.

Johann Zaro in Crutchlow pa sta opozorila še na eno pomanjkljivost. Čeprav se strinjata, da počasnejše menjave pripomorejo k varnosti, pa menita, da kot, pod katerim dirkač zapelje z drugim motociklom iz boksov zahteva oster desni zavoj.

Foto: Yamaha