Rossi: Nespametni Dovizioso me je stal stopničk

Avtor prispevka: , objavljeno 1. julija 2018 .

Valentino Rossi je za izgubljene stopničke v Assnu obtožil Andreo Doviziosa, ki je rojaka na Yamahi poskušal prehiteti z agresivno potezo, zaradi katere sta oba morala zapeljati s steze. Marc Marquez je v zadnjih krogih dirke za VN Nizozemske uprizoril pobeg iz vodilne skupine šestih dirkačev in slavil četrto letošnjo zmago, Rossi pa se je še v predzadnjem krogu boril za drugo mesto. V zadnji šikani je prehitel Doviziosa in se zavihtel na drugo mesto, a dirkač Ducatija je želel pozicijo prevzeti z napadom v prvi ovinek. Oba sta zapeljala s steze, pri čemer je Dovizioso izgubil manj, kot Rossi, ki je bil primoran peljati po izletni coni. Padel je na šesto mesto, do konca dirke pa je uspel prehiteti le Cala Crutchlowa.

Po dirki je povedal, da Dovizioso ni ravnal preveč pametno, saj je s poskusom prehitevanja odprl vrata Alexu Rinsu in Mavericku Vinalesu, ki sta tako zasedla zadnji mesti na odru za zmagovalce. “Seveda sem žalosten, saj bi dirko lahko končal na stopničkah, končal pa sem jo na petem mestu,” je povedal rossi. “Med dirko sem poskušal paziti na gume, saj sem imel na zadnjem kolesu mehko zmes pnevmatike. Vedel sem, da sem blizu meje, a sem vseeno poskušal držati korak z vodilno skupino. Dva kroga pred koncem sem poskušal prehiteti in bil sem v dobrem položaju. Lahko bi končal na stopničkah, toda Dovizioso me je poskušal prehiteti v prvi ovinek. Zaviral sem zelo pozno, Dovi pa je bil na žalost prehiter in moral sem zapeljati s steze. Prehitevanje je bilo zelo agresivno, toda takšnih smo danes videli veliko, vsaj 25. Strateško z mojega stališča to ni bilo preveč pametno, saj bi bila z Dovijem lahko na drugem in tretjem mestu, tako pa sva veliko izgubila, saj sva v cilj prišla na četrtem in petem mestu. Škoda, toda je kar je,” je še dodal Rossi, ki v točkovanju prvenstva ostaja na drugem mestu za Marquezom, toda njegov zaostanek se je povečal na 41 točk.

Dovizioso je, na drugi strani, dejal da razume Rossijevo razočaranje nad izgubljenimi stopničkami, toda po njegovem mnenju je napako storil sam, ko je poskušal ubraniti mesto z vožnjo po zunanji strani. “Če se postavim v Valentinovo kožo v tej situaciji, lahko razumem saj je bil na poti k dobri uvrstitvi, toda sam nisem storil nič, kar bi bilo čez mejo. Mislim, da se je sam odločil narobe, saj je peljal po zunanji strani in dvakrat popustil zavore, medtem ko je na njegovi notranji vozil eden izmed tistih, ki zavirajo zelo pozno. Mislim, da je to na koncu zelo slaba zamisel.

Tako se je zgodilo, žal mi je zanj, toda tako je bilo. Oba sva poskušala iz prvega ovinka priti pred drugim, toda bil je na zunanji strani in jaz narekujem linijo ter hitrost. Zavoro je popustil dvakrat, tako kot jaz in zapeljala sva z linije, toda nisem storil nič norega, tako da sem lahko ostal na stezi. Marc (Marquez) in Maverick (Vinales) sta storila enako, toda v njunem primeru sta popustila še precej manj in zapeljaja dlje s steze,” je še dodal Dovizioso, ki je v točkovanju prvenstva zdaj z 61 točkami zaostanka za Marquezom, trenutno na šestem mestu.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish