Rossi ne ve, kaj se dogaja

Avtor prispevka: , objavljeno 1. julija 2017 .

Izkušeni Valentino Rossi ne more pojasniti čudnega nihanja v formi moštva Yamahe, potem ko je v soboto na kvalifikacijah za VN Nemčije zmogel le deveti čas, ki je bil 1.3 sekunde slabši od časa Marca Marqueza, zmagovalca kvalifikacij. Italijan je zaostal celo ta poltovarniškim dirkačem Yamahe, Jonasom Folgerjem iz moštva Tech 3.

“V dežju imam težave,” je povedal. “Vse Yamahe, razen Folgerjeve, so kot kaže počasnejše od Ducatijev in Hond. Kvalifikacije so bile zelo težke. Poskušali smo različne stvari, toda ni nam uspelo.”

Lanskoletni Yamahin dirkalnik letos očitno dobro deluje v vročih pogojih na podlagi z malo oprijema, toda težave na mokrem Sachsenringu begajo Rossija in Yamahine inženirje. “Ne vemo, kaj se dogaja in od kje takšna razlika. Zarco je bil z lanskim motociklom prejšnji teden (v mokrem Assnu) najhitrejši na kvalifikacijah, teden dni kasneje pa je devetnajsti. Tudi meni je na mokrem Assnu šlo dobro, tu pa imam težave. To je težko razumeti. Tudi v primerjavi z lansko dirko je motocikel povsem drugačen. Lani sem bil tu v dežju eden izmed najhitrejših, tako da ne vem.”

Moštveni tekmec Maverick Vinales je dejal, da mu na mokri stezi težave dela elektronika, zaradi katere se pogonsko kolo preveč vrti v prazno. “Ne vem kakšne težave ima Maverick, toda sam izgubljam na pospeševanjih. Manjka nam oprijema zato se zadnje kolo preveč vrti v prazno na izhodu iz zavojev,” je pojasnil The Doctor, ki pa na suhi stezi nima toliko težav, kar bi lahko pomenilo zanimivo dirko, ki bo najverjetneje potekala v mešanih pogojih. “Na suhi stezi smo se danes izboljšali. Sicer nisem ravno fantastičen, toda ne zaostajam veliko za najhitrejšimi. Vreme je ta konec tedna zmešano in se ves čas spreminja, tako da se jutri lahko zgodi marsikaj. Upam, da bo dirka suha, saj bom tako imel več možnosti, toda zjutraj bomo morali poskušati prilagoditi nastavitve vsem pogojem,” je povedal. “Jutri bi lahko videli enake pogoje, kot lani. Dež potem pa hitro sušenje steze, morda celo hitreje, kot lani. Poskušali se bomo pripraviti, saj bi bil rad dober na povsem mokri stezi. Poskušali bomo najti rešitve na jutranjih ogrevanjih saj moramo biti pripravljeni, hkrati pa je potrebno reagirati (z menjavo motocikla med dirko) v pravem trenutku,” je dejal Italijan, ki je lani izgubil stik z vodilno skupino in padel na osmo mesto, zaradi prepozne menjave motocikla. Dodatne težave bi mu tako povzročilo tudi dejstvo, da imata oba z Vinalesom na voljo le po en motocikel z novo šasijo. “Težava je v tem, da imam tako na suhi kot na mokri stezi boljši občutek z novim okvirjem. Morda bom dirko začel z novim okvirjem, morda pa s starim. Vsekakor položaj ni idealen, toda je kar je.”

Valentino se v točkovanju prvenstva nahaja na tretjem mestu, sedem točk za vodilnim Andreo Doviziosom, ki ima prav tako težave v deževnem Sachsenringu.

Foto: Yamaha