Rossi: Narobe smo razumeli pravila

Avtor prispevka: , objavljeno 21. oktobra 2016 .

Valentino Rossi je pojasnil, zakaj je prišlo do prekrška, zaradi katerega je ostal brez do zdaj najhitrejših časov v Phillip Islandu.

Italijan je ob koncu treninga držal drugi najhitrejši čas, ki je bil le 0.041 sekunde slabši do najhitrejšega, ki ga je postavil Cal Crutchlow. A ker je čas dosegel v nizu enajstih krogov, so le ti časi bili izbrisani, saj je Michelin zaradi varnosti dovolil le deset krogov na mehkih dežnih gumah, torej le osem merjenih.

Rossi se je tako na razpredelnici najhitrejših časiv dneva znašel na 20. mestu, in se bo, v primeru da svojega časa zaradi dežja ne bo mogel izboljšati, v soboto moral boriti za napredovanje v drugi del kvalifikacij.

Dirkač Yamahe je pojasnil, da ni vedel, da v omejitev desetih krogov šteje tudi krog v katerem zapelje na stezo in krog, v katerem se vrne v bokse.

“Zaradi nizkih temperatur sem želel na prednjem delu voziti z mehko gumo, ki je bila primerna za današnje pogoje,” je pojasnil. “Dejali so mi, da lahko odpeljem največ deset krogov, zato sem jih odpeljal devet. Težava je, da so šteli tudi ogrevalni krog in zadnji, v katerem sem se vrnil v garažo, tako da so jih našteli 11. To mi je uničilo čase, in sem zdaj na 20. mestu.

To bo lahko jutri povzročilo še več težav, če mi ne bo uspelo izboljšati časa na tretjem treningu. Potem bi moral dirkati že v prvem delu kvalifikacij. ”

Devetkratni prvak pa obenem tudi ni razumel, zakaj so se pri Michelinu odločili za tako strogo omejitev. “Čudno, saj je guma popolna za dirko. Zaskrbljeninso zaradi Brna, kjer je ta guma povzročala težave. Toda v Brnu je bilo toplo, steza pa se je sušila. Na tej stezi je mehka prednja guma najboljša izbira. Po odpeljanem nizu sem preveril gumo in bila je kot nova, kljub dobrim časom. Če bo vreme takšno tudi v nedeljo, jo bom izbral tudi za dirko,” je razkril Rossi.