Rossi meni, da je Dovizioso prehitro napredoval v MotoGP

Avtor prispevka: , objavljeno 25. decembra 2017 .

Valentino Rossi meni, da je Andrea Dovizioso v letošnji sezoni predvsem dokazal, kako pomembno je, da imajo mladi dirkači dovolj časa za razvoj v nižjih kategorijah. Dovizioso je prvo dirko v najvišjem razredu svetovnega motociklističnega prvenstva odpeljal leta 2008 in čeprav je večji del kariere vozil tovarniške motocikle Honde in Ducatija, je šele letos prvič do zadnje dirke sodeloval v boju za naslov svetovnega prvaka.

V sezoni 2017 je zabeležil šest zmag, v prejšnjih devetih sezonah razreda MotoGP pa le dve. “Dovizioso je v svoji karieri prebrodil številna težka obdobja, še posebej v MotoGP-ju, zato je njegova zgodba o boju za letošnji naslov prvaka zelo dobra,” je dejal Rossi. “Vsi bi se lahko česa naučili iz njegovega primera, saj ni odnehal in nikdar ni izgubil upanja, ter zaupanje v svoje sposobnosti. V devetih letih je zmagal na dveh dirkah, letos pa na šestih v eni sami sezoni. Za kaj takšnega moraš biti zares močan in uravnovešen. Svojim dirkačem v akademiji želimo pomagati, da se izboljšujejo. Seveda bi vsak čimprej rad dirkal v MotoGP, toda vsak potrebuje svoj čas,” je prepričan devetkratni svetovni prvak.

“Tako je v vseh športih, ne le MotoGP. V vsakem športu bi vsi radi že takoj dosegali vrhunske rezultate,” je še dodal.

Med tistimi, ki so imeli dovolj časa za priprave na napredovanje v najvišjo kategorijo motociklizma, je zagotovo Thomas Luthi, ki bo prihodnjo sezono dirkal za moštvo Marc VDS Honda. Pod pasom ima kar 16 sezon v srednjem in najnižjem razredu, 31-letni Švicar pa meni, da je med šefi ekip nedavno prišlo do spremembe v njihovi mentaliteti, saj so včasih od vsakega dirkača zahtevali, da pokaže to, kar je pokazal Marquez.

“V nekem trenutku je bilo stanje neverjetno, vsi so želeli 20-letne fante, kot je Marc Marquez ali Jack Miller,” je pojasnil Luthi. “Mislim, da so zdaj dojeli, da vsak ne more voziti tako, kot Marquez, ter da nekateri za učenje potrebujejo malce več časa. Tudi zame je bilo že težko, saj so večinoma menili, da sem pri 31. letih daleč prestar in da je moja priložnost že splavala po vodi. Toda lepo je videti, da Rossi pri 38.letih še vedno dirka in zmaguje, to zagotovo pomaga takšnim, kot sem sam,” je še dodal Luthi.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish