Rossi: Marquez lahko preseže moje rekorde

Avtor prispevka: , objavljeno 15. oktobra 2018 .

Valentino Rossi je priznal, da lahko Marc Marquez preseže njegove rekorde v razredu MotoGP, če bo nadaljeval v takšni formi. Dirkač Honde je prejšnji vikend na Tajskem s sedmo zmago v letošnji sezoni prišel že do svoje dvainštiridesete v najelitnejšem motociklističnem tekmovalnem razredu in s tem naredil še korak k petemu naslovu svetovnega prvaka. Njegov najbližji zasledovalec Andrea Dovizioso za njim zaostaja 77 točk, do konca sezone pa so ostale le še štiri dirke, kar pomeni, da lahko Španec svetovni prvak postane že ta dirkaški konec tedna v Montegiju, v primeru, da Andrea Dovizioso na dirki ne osvoji dveh ali več točk od njega. Pri njegovih petindvajsetih letih se tako zdi, da je le vprašanje časa kdaj bo presegel Rossijevih rekordnih 89 zmag in sedem naslovov svetovnega prvaka. Valentino Rossi, ki ima z njim precej skrhane odnose ne dvomi, da lahko dirkač Honde preseže njegove dosežke.

“Marquez lahko preseže moje rekorde, kar pa me ne moti. Vsak mora razmišljati o svoji karieri in jaz menim, da je moja precej dobra. Zmagal sem številne dirke, osvojil pa bi lahko tudi več naslovov. Najbolj mi je žal za izgubljen naslov v Valenciji leta 2006, kjer sem storil napako.”

Tudi petkratni svetovni prvak petsto kubičnega tekmovalnega razreda Mick Doohan, ki se petinštiridesetimi zmagami nahaja na tretjem mestu večne lestvice je prepričan, da lahko Marquez preseže rekorde Valentina Rossija.

“Glede na njegovo konstantnost s katero osvaja zmage, naslove mislim, da se ne bo ustavil po petem naslovu. Zagotovo bo nadaljeval. Star je šele 25 let in če želi doseči te rekorde ima še dolgo pot. V življenju nikoli ne veš, lahko da bo tekmoval im zmagoval še deset let ali več.”

Toda kdaj bi Marquez dejansko lahka presegel Rossija ?

S petim naslovov praktično že v roki, lahko predvidevamo, da bo osvojil še dva naslova svetovnega prvaka, seveda, če ostane zdrav, dovolj motiviran in na konkurenčnem motociklu. Osvojitev petega naslova bi pomenila, da bi osvojil naslov v vseh sezonah svojega nastopanja v rezredu MotoGP, z izjemo sezone 2015. Sedmi naslov bi tako lahko osvojil še preden mu poteče trenutna pogodba s Hondo leta 2020. 89 zmag Valentina Rossija bo nekoliko težje doseči tako hitro, razen, če ne bo krepko povečal povprečja osvojenih zmag na sezono, ki trenutno znaša 7. S takšnim povprečjem bi do svoje devetdesete zmage prišel leta 2025, star 32 let.

Največ zmag v najelitnejšem tekmovalnem razredu:

Poz. Dirkač Zmage
1 Italy Valentino Rossi 89
2 Italy Giacomo Agostini 68
3 Australia Mick Doohan 54
4 Spain Jorge Lorenzo 47
5 Spain Marc Marquez 42
6 Australia Casey Stoner 38
7 United Kingdom Mike Hailwood 37
8 United States Eddie Lawson 31
9 Spain Dani Pedrosa 31
10 United States Kevin Schwantz 25