Rossi: Končna hitrost Yamahina največja težava

Avtor prispevka: , objavljeno 22. maja 2019 .

Valentino Rossi je po dirki v Le Mansu poudaril, da je Yamahina največja slabost v primerjavi s konkurenco njena končna hitrost. Devetkratni svetovni prvak je imel na nedeljski dirki izmerjeno najnižjo končno hitrost izmed vseh dobitnikov točk. Kljub temu pa je uspel osvojiti peto mesto, zaostal je za Marquezom ter tremi Ducatijevimi dirkači – Doviziosom, Petruccijem ter Millerjem. Večino dirke sicer ni bil daleč zadaj, toda zaradi Ducatijeve premoči na ravnini jih ni uspel prehiteti.

Rossi je sicer poudaril, da je Yamaha v letošnji sezoni storila napredek pri boljšem ravnanju s pnevmatikami in njeno vozljivostjo, vendar pa so razlike v končnih hitrostih v primerjavi s konkurenco še vedno prevelike.

“Nisem bil dovolj hiter. Na ravnini in ob pospeševanju iz počasnih zavojev sem izgubil enostavno preveč. Ves čas dirke sem si želel ostati v zaveterju Ducatija v želji po boju za uvrstitev na zmagovalni oder. To je bil cilj, toda Ducati je na ravnini prehiter za nas. Ob koncu je bilo sicer nekoliko bolje, saj sem se jim uspel približati. Z nekaterimi novimi dodatki na motociklu smo storili napredek pri ravnanju s pnevmatikami, ki se sedaj ne obrabljajo tako hitro. Poleg tega pa se motocikel zelo lepo vozi.”

“Očitno pa je, da so tudi konkurentje napredovali, še posebej Honda, kjer je razlika na ravnini precej velika. Če pogledamo tabelo končnih hitrosti lahko vidimo, da imamo na vseh dirkah težave,”

Kljub temu, da so imeli vsi Yamahani dirkači težave s končno hitrostjo je bil italijanski dirkač v tem pogledu najslabši med njimi.

“Zaradi različnih razlogov sem najpočasnejši Yamahin dirkač in to je potrebno izboljšati. Vedno je bilo tako. Že od leta 2004 Yamaha ni bila nikoli najboljša na ravninah, letos pa smo očitno izgubli še nekoliko več.”

Ker Yamaha do konca sezone ne more izboljševati svojega motorja si Rossi želi, da bi vsaj nekoliko lahko popravili pospeševanje ter ostale šibke točke.

“Motor za letošnjo sezono je takšen kakršen je. Veliko na tem področju ne moremo napredovati zato je potrebno iztisniti maksimum. Cilj bodo uvrstitve na zmagovalni oder, odvisno od steze.”