Rossi in Lorenzo kritična do spremembe steze

Avtor prispevka: , objavljeno 4. junija 2016 .

Jorge Lorenzo in Valentino Rossi sta po kvalifikacijah za VN Katalonije ostro kritizirala odločitev, da se po usodni nesreči Luisa Saloma steza spelje skozi šikano namesto skozi hitri dvanajsti zavoj, v katerem je padel Salom.

Posledično je bil skrajšan tudi deseti zavoj, dirkača tovarniške Yamahe pa sta zaradi počasnejše konfiguracije, ki jo sicer uporabljajo dirkalniki formule ena, očitno trpela. Rossi je sicer podprl odločitev, da steza poteka čez šikano, namesto skozi ovinek št. 12, ne razume pa, zakaj so organizatorji spremenili tudi deseti zavoj.

“Velikokrat med sezono se zgodi, da nimaš dovolj izletne cone, če imaš težavo z motorjem,” je dejal Italijan. “Ne razumem zakaj so spremenili ovinek, v katerem se ni zgodilo nič. Osebno menim, da desetega zavoja ne bi smeli spreminjati. Res da izletna cona ni velika, vendar je tako v vsaj 20 ali 30 drugih ovinkih tekom sezone.”

Z njim se je strinjal tudi Lorenzo. “S tema dvema spremembama so močno zagrenili življenje. Če gre za varnost se s spremembo stirnjam, toda po moje poteka steze v desetem zavoju ne bi bilo treba spreminjati,” je dejal aktualni prvak.

Sprememba v zavoju št. 10 pa je smiselna po mnenju Marca Marqueza, ki je prav v tem zavoju padel leta 2014. Pojasnil je, da je bilo na zasedanju varnostne komisije, ki se je odločila spremeniti potek steze, deset dirkačev in nihče izmed njih ni izrazil dvomov, ki sta jih izrazila Rossi in Lorenzo. “Dve leti nazaj smo preizkusili to spremenjeno konfiguracijo skozi deseti zavoj,” je pojasnil dirkač Honde. “Vsi smo se strinjali, da je ta s stališča varnosti boljša. Vsak, ki je padel na tistem mestu, se je ustavil v ali pa blizu varnostne ograje. Lani sem tam zapeljal preširoko in se poskusil ustaviti v peščeni izletni coni, saj je bil zid zelo blizu. Če se ne bi zgodilo nič, spremembe ne bi bile potrebne, toda po nesreči je bolje, da se je postavitev spremenila. To smo storili zaradi nesreče in vsi so se strinjali s spremembo,” je še dodal Marquez, ki je na kvalifikacijah osvojil najboljši štartni položaj s skoraj pol sekunde prednosti.

Foto: Yamaha