Rossi: Elektronika bo velika težava

Avtor prispevka: , objavljeno 11. novembra 2015 .

Valentino Rossi je na dvodnevnem testiranju v Valenciji preizkusil motor za prihodnjo sezono, na katerem je bila nameščena tudi nova elektronika, ki je po besedah Italijana ogromen korak nazaj.

“Preizkusil sem novo elektroniko za prihodnje leto in mislim, da bo z njo veliko težav,” je ocenil Italijan. “Kot bi naredili korak nazaj v leto 2008 ali 2009. Motor mi je bil precej manj zabaven za vožnjo z manj elektronskimi pomagali, saj na višjem nivoju ko je motor, bolj se zabavam. To je korak nazaj. Sprva sem bil celo jezen, saj sem mislil, da motor ne deluje. Po drugi plati pa bo to lahko dobro za šov na stezi. Precej težje bo odvoziti tako hiter krog, saj je motor precej težje voziti.”

Moštva in dirkače pred novo sezono čaka kar veliko dela, saj bodo na motorjih poleg nove elektronike, nove tudi gume, katere bo zdaj dobavljal Michelin. Tako kot vsi dirkači je Rossi testiranja začel na istem motorju, s katerim je vozil na dirki v Valenciji, nato pa so mehaniki počasi dodajali nove komponente.

“Začeli smo z letošnjim motorjem, potem pa smo nanj namestili elektroniko za 2016. S tem smo e ukvarjali najdlje in to nam bo vzelo še veliko časa, saj smo sodeč po časih naredili korak nazaj in bo težko doseči isti nivo. Toda delamo na tem. Izboljšujemo pospeševanje, nadzor zdrsa pogonskega kolesa, krivuljo navora, kjer najbolj šepamo. Na koncu testiranj smo preizkusili še pogonski agregat za prihodnjo sezono, toda težko je oceniti, kako je deloval, saj moramo rešiti težave s programsko opremo,” je pojasnil Rossi.