Rossi bi bil vesel uporabe radijskih povezav z moštvom

Avtor prispevka: , objavljeno 18. julija 2016 .

Medtem ko se v svetovnem prvenstvu formule ena zadnje čase ubadajo s pravili in omejitvami glede tega, kaj sme moštvo dirkaču sporočiti preko radijske zveze, pa se v MotoGP porajajo prva vprašanja, kako bi se razpletla naprimer nedeljska dirka v Nemčiji, če bi Valentino Rossi pravočasno zapeljal na menjavo motocikla.

Italijan je v žaru borbe vsaj dvakrat spregledal table, s katerimi mu je moštvo sporočalo, naj zapelje v bokse, kjer bi zamenjal motor, s tem pa je storil hudo napako, zaradi katere je v cilj pripeljal šele na osmem mestu. Zato ni prav nič čudnega, da bi Italijan z veseljem uporabljal radijsko zvezo z moštvom. “Vse bi bilo precej lažje,” je dejal dirkač Yamahe. “Dirkaču bi lahko dali več informacij, kot tako preko table. Že v Assnu bi se morda izognil tisti napaki, če bi mi povedali, kaj se dogaja za mano. Radijska zveza bi bila zame pomembna. Spomnim se, da smo jo testirali pred desetimi leti, zatem pa smo vse skupaj opustili.”

Uvedbo zvez bi podprl tudi Andrea Dovizioso, še eden izmed dirkačev, ki je stoil taktično napako s prepozno menjavo motocikla, a Italijan meni, da bi se z uvedbo predvsem izboljšala varnost dirkačev. “Radijska zveza bi olajšala delo v določenih pogojih, hkrati pa bi izboljšala varnost,” je dejal. “Toda to ni formula ena, zato na koncu koncev menim, da je bolje, če je nimamo.”

Odločno proti uvedbi zvez pa je Marc Marquez, zmagovalec VN Nemčije, ki je s pravočasno menjavo motorja skočil v vodstvo. Španec je v svoji karieri v najvišjem razredu zaradi neobstoječih radijskih zvez nekaj pridobil, nekaj pa tudi izgubil. Denimo leta 2013 so ga v Avstraliji diskvalificirali, potem ko motorja ni zamenjal, ko je bilo to obvezno storiti. Nato pa sta sledila lanska uspeha v Misanu in letos v Nemčiji. “Jaz sem proti. Ne predstavljam si, da bi se pogovarjal z mehaniki, medtem ko se nagibam v ovinke. To niso avtomobili,” je dejal vodilni v svetovnem prvenstvu. “Če pred dirko narediš dober načrt, potem se lahko znajdeš v vsaki situaciji. Avstralija 2013 me je izučila, tako da imamo zdaj pred dirko kar nekaj sestankov, kjer se pogovorimo o vsem,” je še pojasnil Marquez.

Foto: Yamaha

6 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje