Rosbergu najboljši štartni položaj, Hamilton v zidu

Avtor prispevka: , objavljeno 19. junija 2016 .

Nico Rosberg je osvojil najboljši štartni položaj za zgodovinsko prvo dirko formule ena v Azerbajdžanu. Nemec je bil najhitrejši že v prvih dveh delih kvalifikacij v Bakuju, medtem ko je moštveni kolega Lewis Hamilton pod pritiskom dobrih časov druge Srebrne puščice napravil več napak. Tudi v zadnjem delu je bil Rosberg zelo hiter, Hamilton pa je v lovu na njegov čas po vnovični napaki, tokrat napravil usodno napako in z zadnjim kolesom v desetem ovinku zapel betonsko ograjo ob stezi. Britančev poškodovan dirkalnik je obstal na stezi in poskrbel za prekinitev z rdečo zastavo dve minuti pred koncem kvalifikacij.

Z drugim časom je presenetil Sergio Perez, ki pa bo zaradi nenačrtovane menjave menjalnika po nesreči na tretjem treningu, izgubil pet štartnih mest. Daniel Ricciardo je po nadaljevanju kvalifikacij prvi zapeljal na stezo, tako da pred sabo ni imel nobenega dirkača, kar mu je omogočilo, da je izboljšal svojo uvrstitev. S sedmega mesta je skočil na tretje, po kazni Pereza pa bo dirko začel z drugega mesta, ob Rosbergu. Za Avstralcem sta se uvrstila dirkača Ferrarija, Sebastian Vettel in Kimi Raikkonen.

Felipe Massa je bil prvi izmed dirkačev, katerim je zmanjkalo časa za zadnji hitri krog po nadaljevanju kvalifikacij. Brazilec je bil z williamsom na koncu šesti, pred Daniilom Kvjatom.

Osmi je bil Finec Valtteri Bottas v drugem williamsu, ki se je v zadnjem delu večkrat zapletel v nepotrebne dvoboje z Maxom Verstappnom, s čimer je vsaj dvakrat pokvaril hitri krog Nizozemca. Ta je kvalifikacije končal na devetem mestu, deseti pa je bil na koncu Hamilton.

Foto: Mercedes