Rosberg se s kaznijo ne strinja

Avtor prispevka: , objavljeno 1. avgusta 2016 .

Ponovno je bilo ostro prehitevanje glavna tema včerajšnje dirke za VN Nemčije, kjer je Nico Rosberg z napadalnim manevrom prehiteval Maxa Verstappena, ta pa je pri tem zapeljal s steze.

Rosberg se s kaznijo petih sekund, ki mu jo namenilo vodstvo dirke ne strinja. »Kazen me je presenetila, saj ga nisem hotel namenoma izriniti s steze. Razumljivo je, da mu nisem hotel dati veliko prostora, vendar nisem mogel bolj ostro zaviti kot sem. To je pač dirka in takšni manevri sodijo zraven,« je pojasnjeval Rosberg.

Vendar so vodilni pri ekipi Mercedes zadevo videli ravno nasprotno. »Zame je bila kazen upravičena, saj je je bil njegov zavoj predolg in tako se je lahko Verstappen le še odmaknil,« je kazen zagovarjal Niki Lauda. Tudi Toto Wolff se je z kaznijo strinjal. »Zagotovo si želimo takšnim manevrov in ostrih prehitevanj, vendar sem z kaznijo sprijaznjen. Kakor koli že, ni napačna,« meni Wolff.

»Rosberg je zelo pozno zavrl in ko je bil čisto ob meni še ni zavijal. Podobno kot je storil v Avstriji. S steze me je izrinil, saj če sem hotel preprečiti trčenje mi kaj drugega niti ni preostalo. Zagotovo bi lahko ovinek izpeljal drugače,« je svoje mnenje povedal Verstappen, ki zgodbi Rosberga ne verjame. Verstappen je še dodal, da je tudi glede na položaj rok, ki še niso zavijale videl, da je bil njegov namen dolg zavoj, ter da ga izrine iz proge.

Tako je situacijo ocenil tudi Christian Horner, vodja ekipe Red Bull. »Če bi dejansko zaviral, bi zablokiral vsa štiri kolesa in seveda bi se opazil dim pnevmatik. Tako pa vse kaže na to, da je le na rahlo zavrl in peljal naprej, ter ni takoj pričel z zavijanjem,« je bilo Hornerjevo pojasnilo.

»Dejstvo je, da je Rosberg zelo pozno zavil. Tako je ocenjevanje situacije čisto na 50:50. Lahko se postaviš ne eno ali na drugo stran. Če bi prej zavijal, kazni ne bi dobil, je bil jasen Lauda, ki meni, da bi lahko tudi Verstappen dobil kazen zaradi svoje vožnje. Prehitevanje je namreč trajalo več ovinkov.

Na stil vožnje Verstappena so letele kritike že na predhodnih dirkah, saj se je ponovno postavil na mestu za zaviranje pred drugi dirkalnik. To je opazil tudi Rosberg. »Tudi s strani Verstappena ni prav, ker je ponovno menjal pozicijo na progi v coni zaviranja. Na pogovoru dirkačev v petek smo bili soglasni, da se to ne počne, saj je reagiranje  v takšnem primeru zelo težko,« je dodal Rosberg. Tudi Niki Lauda ni zagovornik menjavanja vožnje pred drugim dirkalnikom z namenom, da preprečiš prehitevanje. Tako tudi sam zagovarja, da mora vodstvo dirke v nadalje tudi takšna obnašanja dirkačev kaznovati.

»Na dirkah bo vedno prihajalo do tega, da bo nekdo moral zapeljati tudi izven proge. Vendar je potrebno v nadalje pri takšnih situacijah imeti ista pravila za vse. Tako pa dejansko lahko obstaja občutek, da so nekateri dirkači  drugače obravnavani in kaznovani kot drugi,« je pojasnil Wolff.

9 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
9
0
Radi bi slišali tvoje mnenje, prosim napiši komentar!x
()
x