Rosberg jo je odnesel brez kazni

Avtor prispevka: , objavljeno 30. junija 2013 .

 
V zadnjem delu dirke v Silverstonu je na stezo zapeljal varnostni avto in Nico Rosberg je z manj kot 20 sekundami prednosti uspel opraviti s postankom in se vrniti pred takrat drugouvrščenega Kimija Raikkonena, zaradi česar so bili že med dirko začudeni pri Lotusu. Dirkač pri uvozu, opravljenem postanku in izvozu nazaj na stezo praviloma izgubi okrog 21 sekund, zato bi moral Raikkonen pri zadnjem postanku Rosberga prevzeti vodstvo, kar pa se ni zgodilo.

Po dirki se je izkazalo, da Rosberg med fazo varnostnega avtomobila ni dovolj upočasnil, s čimer se je klub majhni prednosti uspel vrniti na vodilno mesto, kar mu je po ponovnem štartu omogočilo pobeg pred Markom Webbrom, ki ga je v zadnjih krogih hitro ujel, a mu je za napad in morebiten prevzem vodstva zmanjkalo kak krog ali dva.

Kazen je ravno zaradi tega kontroverzna, saj je Rosberg s prehitro vožnjo pridobil ključno prednost. Če bi moral po ponovnem štartu opraviti še z Raikkonenom, bi izgubil dovolj časa, da bi ga Mark Webber do konca dirke ujel in najbrž tudi prehitel. Komisarji so kljub ugotovljeni kršitvi dirkaču moštva Mercedes izrekli zgolj opomin. Po novih pravilih dirkač dobi kazen pribitka štartnih mest na naslednji dirki, če zbere tri opomine.