Rins: Največjo razliko naredi aerodinamika, ne agregat

Avtor prispevka: , objavljeno 12. decembra 2023 .

Po besedah Alexa Rinsa ima aerodinamika zdaj večji vpliv na obnašanje motociklov MotoGP, kot razlika med zasnovo motorja V4 ali Inline4.

Španski zvezdnik je v zadnjih sezonah vozil z obema vrstama motorjev, zmagal je na petih dirkah s Suzukijem z vrstnim pogonom od leta 2017 do 2022, nato pa je s Hondo V4 LCR letos dosegel šokantno zmago na COTA. 27-letnik, ki še vedno okreva po zlomu noge v Mugellu, se zdaj vrača k Inline4 in se pridruži ekipi Monster Yamaha.

Toda medtem ko so ključni elementi oblikovanja GSX-RR in YZR-M1 morda videti podobni na papirju, je Rins Yamaho opisal kot “zelo drugačen motor v primerjavi s Suzukijem. V ovinek lahko vstopim z več prednje zavore [na primer] in to je dobro, ker lahko malo pridobiš na času kroga.”

Rins je nato pojasnil: ”Mislim, da trenutno razlika med motorjem V4 in Inline4 ni največja razlika na motociklu.

Trenutno je največja razlika aerodinamična stran. Po mojih izkušnjah z drugimi motocikli je zaradi bolj aerodinamičnega motorja lažje zaviti.”

“Na primer, z Yamaho [na testu v Valenciji] sem vozil s standardnim oklepom in z vetrom sem imel veliko zdrsavanja koles. In ko smo preizkusili drugačen nov oklep, sem občutil manj drsenja in boljšo vodljivost.”

Rins je bil na svojem debiju pri Yamahi na preizkušnji v Valenciji 19. najhitrejši, vendar le pol sekunde za novim moštvenim kolegom Fabiom Quartararojem.

“Bilo je super dobro. Z motorjem sem se počutil precej udobno,” je dejal Rins.

“Dan smo si razdelili na dva dela. Zjutraj so mi dali nastavitve Fabia z dirke in trajalo je samo nekaj krogov, da sem razumel motocikel.

Popoldne smo nato preizkusili nekaj novih oklepov in, kolikor vem, eden od obeh oklepov deluje bolje kot standardni. Torej sem bil na splošno zelo zadovoljen.”

Rins je Suzukiju GSX-RR omogočil sanjsko slovo z zmago na njegovi zadnji dirki v Valencii 2022. Medtem je porazna suša Yamahe M1 daljša, z zadnjo zmago nekaj mesecev prej, v Nemčiji tistega leta.

Rins se bo vrnil na M1 za preizkušnjo Sepang Shakedown v začetku februarja, do katere so zdaj upravičeni dirkači Yamahe in Honde zaradi spremenjene lestvice koncesij.

Suzukijev izstop iz MotoGP je pustil Yamaho kot edinega proizvajalca MotoGP, ki ne uporablja motorja V4.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj