Rins končal Marquezovo vladavino v Austinu

MotoGP: Alex Rins z zmago v Austinu prekinil Marquezovov ladavino
Avtor prispevka: , objavljeno 14. aprila 2019 .

Alex Rins je po odstopu glavnega favorita Marca Marqueza po tesnem dvoboju z Valentinom Rossijem slavil prvo zmago v razredu MotoGP. Z njo pa se je tudi končala šestletna Marquezova vladavina na tem dirkališču. Rossi se je kljub srčni borbi moral zadovoljiti z drugim mestom, zadnje mesto na odru za zmagovalce pa je osvojil Jack Miller.

Andrea Dovizioso, ki je dirko začel s trinajstega mesta, je bil na koncu četrti, pred Francom Morbidellijem.

Za moštvo Suzuki je to prva zmaga po VN Velike Britanije 2016 in skupno tretja v razredu MotoGP.

Marc Marquez je dirko začel z najboljšega štartnega izhodišča, s katerega se je takoj zavihtel v vodstvo. V prvih krogih mu je Rossi tesno sledil, nato pa dirkač Yamahe ni uspel držati Špančevega tempa. Dirkač Honde je iz kroga v krog povečeval prednost, enajst krogov pred koncem pa je padel in moral odstopiti, potem ko mu ni uspelo ponovno zagnati motocikla. Vodstvo je prevzel Rossi, katerega pa je iz ozadja že ogrožal Rins, ki je dva kroga pred koncem napadel devetkratnega svetovnega prvaka in ga uspešno prehitel. Vodstva zatem do konca dirke ni več izpustil iz rok in se tako veselil svoje prve zmage v razredu MotoGP.

Dovizioso je s četrtim mestom tudi prevzel vodstvo v točkovanju prvenstva, kjer ima zdaj 54 točk, tri več od drugouvrščenega Rossija, ter pet pred zmagovalcem Austina, Rinsom. Marquez je z ničlo v Teksasu zdrsnil na četrto mesto, za vodilnim pa zaostaja za devet točk.

Foto: Suzuki

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish