Rins je zmagovalec dirke v Aragoniji

Alex Rins je zmagovalec dirke za VN Aragonije 2020
Avtor prispevka: , objavljeno 18. oktobra 2020 .

Alex Rins je po napetem dvoboju z Alexom Marquezom zmagovalec dirke za VN Aragonije in je osmi letošnji zmagovalec. Marquez se je moral na koncu zadovoljiti z drugim mestom, Joan Mir pa je bil tretji, potem ko mu je za sabo uspelo zadržati Mavericka Vinalesa.

Mir pa je z tretjim mestom prevzel tudi vodstvo v točkovanju svetovnega prvenstva, kjer je prehitel Fabia Quartaroja, ki je močno razočaral s osemnajstim mestom.

Peti je bil Takaaki Nakagami, ki je v zadnjem delu zadnjega kroga prehitel Franca Morbidellija. Andrea Dovizioso je bil sedmi in za novim vodilnim v prvenstvu zaostaja za 15 točk. V prvi deseterici pa so dirko končali še Cal Crutchlow, Jack Miller ter Johann Zarco.

Na dirkališču MotorLand Aragon je s starta najhitreje potegnil Maverick Vinales, ki se tokrat ni zanašal na elektroniko za start, temveč je vse skupaj izpeljal ročno, kar se mu je tokrat na startu res obrestovalo.

Na drugi strani se je start popolnoma ponesrečil tretjeuvrščenemu s kvalifikacij, Calu Crutchlowu, ki je zdrsnil celo za prvo deseterico. V prvem ovinku sta v boju za vodstvu skoraj trčila Vinales in Fabio Quartararo, a se je za oba vse skupaj končalo brez posledic.

V prvih petih krogih, če izvzamemo padec Pecca Bagnaie, večjih pretresov nismo doživeli, se je pa kmalu začelo kazati, da sta oba Suzukijeva dirkača in Alex Marquez (Repsol Honda) trenutno najhitreje na poti. Mladi Španec, ki je startal kot enajsti, je najprej prehitel Doviziosa, kasneje pa tudi Nakagamija in Jacka Millerja.

Po napaki Vinalesa, ki ga je odneslo iz idealne linije, je v 7. krogu vodstvo prevzel Alex Rins, še krog pred tem pa se je pred oba dirkača Petronas Yamahe »izstrelil« tudi Joan Mir. Za njimi je Alexu Marquezu uspelo priti tudi pred vodilnega v svetovnem prvenstvu, Fabia Quartararoja, ki je imel v tem delu dirke kar nekaj težav, Španec na Hondi pa je kmalu za tem prehitel še Francozovega moštvenega kolega, Franca Morbidellija.

Takaaki Nakagami je nato prehitel Quartararoja, v ospredju pa sta Vinalesa prehitela najprej Joan Mir in nato še Alex Marquez, ki je postajal vse večja grožnja tudi vodilnima Suzukijema, medtem ko dirkač Yamahe ni uspel več slediti tempu najhitrejših treh.

Osem krogov pred koncem dirke je bil vrstni red Rins, Mir, Marquez, Vinales, Morbidelli, Nakagami. Andrea Dovizioso je bil na sedmem, Fabio Quartararo pa je zdrsnil celo na 17. mesto, kar bi lahko pomenilo, da bo vodilni v prvenstvu VN Aragonije končal brez osvojene točke.

Sedem krogov pred koncem je Alex Marquez je pričel pritiskati na Joana Mira in ga krog kasneje v zadnjem ovinku tudi prehitel ter začel ogrožati tudi vodilnega Rinsa. Vse bolj se je zdelo, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Marquez napadel tudi vodilnega dirkača Suzukija.

https://twitter.com/MotoGP/status/1317824680062046210

Mlajši brat aktualnega svetovnega prvaka je peljal pametno in preudarno ter počasi zmanjševal razliko do Alexa Rinsa, a si je v zaključku dirke privoščil dve manjši napaki, tako da mu je zmanjkalo manevra za resen napad na Suzukijevega dirkača.

Prvič po letu 2000 in Kennyju Robertsu se je zgodilo, da je Suzukijev dirkač na vrhu skupnega seštevka v razredu MotoGP, saj se je po slabem rezultatu Fabia Quartararoja na prvo mesto prebil Joan Mir. Doslej smo na prvih desetih dirkah videli osem različnih zmagovalcev, kar je prvič v zgodovini tekmovanja.

Foto: Suzuki

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish