Rezultati petkovih treningov F1 v Španiji: Hamilton najhitrejši

Avtor prispevka: , objavljeno 8. maja 2021 .

Lewis Hamilton je postavil najboljši čas petkovih prostih treningov za VN Španije v Barceloni, ki bo četrta dirka sezone 2021.

Letošnja petkova treninga sta bila skrajšana na eno uro, tako da so moštva in dirkači imeli v celem dnevu dve, namesto treh ur časa za priprave. Na Dopoldanskem teningu je bil najhitrejši Valtteri Bottas, popoldan pa njegov moštveni kolega pri Mercedesu, Lewis Hamiltona, ki je postavil najhitrejši čas kroga dneva.

Rezultati 1. prostega treninga za VN Španije 2021:

Moštva so dan začela s preizkušanjem trše zmesi gum, pri tem pa je bil najhitrejši Hamilton, ki je bil štiri desetinke sekunde hitrejši od Maxa Verstappna v dirkalniku ekipe Red Bull, in sekundo od Bottasa.

Nikita Mazepin se je v prvih krogih treninga zavrtel, a se je uspel vrniti na stezo. Pobudo je nato prevzel Sebastian Vettel z Aston Martinom, ki je bil eden prvih dirkačev, ki so krog odpeljali na mehki zmesi gum. Nemec je bil štiri desetinke hitrejši od Hamiltonovega časa, dokler ni najmehkejše zmesi preizkusil še Britanec. Dirkač Mercedesa je čas izboljšal in se s časom 1:18.808 prvi spustil pod minuto 19 sekund. Bottas svojega prvega poizkusa ni dokončal, saj je v tretjem ovinku naredil napako, v naslednjem poizkusu pa je postavil čas 0.030 sekunde slabši od Hamiltona, v zadnjem poizkusu pa je peljal precej hitreje in s časom 1:18.504 postavil najhitrejši čas treninga.

Za kratko prekinitev treninga je 15 minut pred koncem poskrbel Robert Kubica, ki je pri Alfi Romeo dobil priložnost za petkov nastop. Ko se je trening nadaljeval, sta na stezo prvič na mehkih gumah zapeljala dirkača Red Bulla. Verstappen je v prvem poizkusu naletel na promet, v drugem pa se je zavhitel na drugo mesto z 0.033 sekunde zaostanka za Bottasom.

Na stezi je zavladala gneča, kar je izkusil tudi Bottas, ki je v zadnji šikani zapeljal s steze s čimer je preprečil trečnje s počasi vozečim dirkalnikom.

Hamiltonu časa ni uspelo izboljšati, tako da je ostal tretji z 0.123 sekunde zaostanka, četrti pa je bil Lando Norris pred Charlesom Leclercom, Carlosom Sainzem, Pierrom Gaslyem in Vettlom, ki je bil z novimi posodobitvami dirkalnika osmi. Sergio Perez je trening končal na devetem mestu, potem ko mu je v hitrem krogu načrte prekrižal Daniel Ricciardo.

Rezultati 2. prostega treninga za VN Španije 2021

Popoldan je trening z najhitrejšim časom začel Verstappen s srednje trdo zmesjo gum. Njegov čas je kmalu premagal Bottas, zatem pa še Hamilton, ki je bil kar 0.6 sekunde hitrejši od Nizozemca.

Trening je za kratek čas umiril virtualni varnostni avtomobil, katerega je aktiviral odpadli delček s Sainzovega Ferrarija v devetem ovinku, tam pa je imel težave tudi Juki Tsunoda, ki je preširoko zapeljal čez grobe robnike, zaradi vibracij pa je dirkalnik ugasnil.

Po 20 minutah treninga je Hamilton znova na stezo zapeljal z mehkimi gumami in postavil čas 1:18.170, njegovemu času pa se je na 0.139 sekunde približal Bottas. Leclerc je postavil tretji čas, njegov zaostanek pa je bil presenetljivo majhnen, saj je Monačan bil od Hamiltona počasnejši le za 0.165 sekunde. Znova sta bila precej hitra dirkača moštva Alpine. Esteban Ocon je bil četrti z 0.296 sekunde zaostanka, peti pa Fernando Alonso.

Verstappen je hitri krog na mehkih gumah uničil z napako v desetem ovinku, med simulacijo dirke pa je zapeljal preširoko v osmem ovinku, trening pa je knčal s poškodovanim sprednjim krilcem, tako da je njegov najhitrejši čas dneva ostal tisti, ki ga je postavil na srednje trdih gumah. Kljub temu pa je bil hitrejši od moštvenega kolega Pereza, ki je svoj krog postavil z mehkejšo različico.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish