Reli v znamenju električne mobilnosti

Avtor prispevka: , objavljeno 8. septembra 2016 .

Slovenske industrijske kompetence z vizijo mobilnosti prihodnosti, združene z vznemirljivostjo in atraktivnosti športnega avtomobilizma

Goriška regija kot presečišče športnega avtomobilizma ter nizkoogljične in brezogljične mobilnosti
Andrej Pečjak in Željko Purgar, doslej najuspešnejša slovenska voznika na prestižnem Rallye Monte-Carlo Des energies nouvelles bosta povezala električno mobilnost in športni avtomobilizem v teoriji in praksi povezala
Hitra uveljavitve Rallyja Petrol Nova Gorica v domačem in mednarodnem okolju izhaja iz dejstva, da so organizatorji že od prve izvedbe pred petimi leti, reli vpeli v poslovni in družbeni prostor v katerem poteka. V prostor velikih industrijskih kompetenc in inovativnega znanja na področju avtomobilizma in inovativnih oblik mobilnosti.

Tudi zato se je letos številnim pokroviteljem pridružila družba Mahle Letrika, kar je organizatorje spodbudilo, da letošnji 5. Rally Petrol Nova Gorica zaznamujejo z novodobno alternativno mobilnostjo. Jutri, v petek 9. septembra bo mednarodno uveljavljen slovenski inovator in konstruktor električnih pogonov Andrej Pečjak predstavil predelavo klasičnih avtomobilov v električne z motorji podjetja Mahle Letrika. Na predavanju z začetkom ob 11 uri v Medpodjetniškem izobraževalnem centru ŠC Nova Gorica (Cankarjeva 10), se mu bo pridružil Željko Purgar, koordinator Sekcije trajnostna mobilnost CER – Center energetskih rešitev in svetovalec za električno mobilnost Centra nizkoogljičnih tehnologij CONOT, ki bo električno mobilnost vpel v prostor in čas, ki ga živimo.

V nadaljevanju jutrišnjega spremljajočega programa 5. Rallyja Petrol Nova Gorica bodo od 14:30 v servisni coni relija, v Mercator centru v Novi Gorici, postavljena na ogled predelana električna vozila z motorji Mahle Letrika. Andrej Pečjak bo ob tem vozil po progi prve in druge hitrostne preizkušnje relija kot predtekmovalec z avtomobilom Metron 7. Z njim je na lanski tekmovanju WAVE v Nemčiji postavil izjemen rekord. Z enim polnjenjem baterij je v vsakdanjem prometu, ob povprečni hitrosti 72 km/h prevozil neprekinjeno 826 kilometrov.

Drugi dan relija bo v vlogi predtekmovalca celotno traso relija, z enakimi časovnimi postanki v servisni coni, kot tekmovalci prevozil Željko Purgar. Kot doslej najbolje uvrščen Slovenec v skupni razvrstitvi Rallye Monte-Carlo Des energies nouvelles, najzahtevnejšega in najprestižnejšega tekmovanj pod okriljem prvenstva Alternative Energies Cup mednarodne avtomobilske organizacije FIA.

Dinamična vožnja na razgibani progi skupne dolžine približno 300 km, z dvema polurnima postankoma za oskrbo z energentom, bo vsekakor dokaz, da so današnji, tudi cenovno relativno dostopni serijski električni avtomobili, že zmožni vsega, kar od njih pričakujejo tudi najbolj zahtevni uporabniki.

Purgar bo na 5. Rallyja Petrol Nova Gorica nastopil z renault zoe, najbolje prodajanim električnim avtomobilom v Evropi in Sloveniji. Z avtomobilom s katerim Renault vodi med izdelovalci v razvrstitvi razreda IIIA (serijsko izdelani električni avtomobili) letošnjega prvenstva FIA Alternative Energies Cup.

Tako letošnji 5. Rally Petrol Nova Gorica z električno mobilnostjo ponovno potrjuje svojo inovativnost in odkriva pot nadaljnjega razvoja avtomobilskega športa. Dokazuje, da je možno uspešno združiti vznemirljivost in priljubljenost športnega avtomobilizma, s poslovnimi in razvojnimi potenciali najnaprednejšega dela slovenske avtomobilske industrije. Ob sočasnem ozaveščanju in informiranju širše javnosti o pomembnosti nizkoogljične in brezogljične mobilnosti.