Redding: Neverjetno koliko so nekateri pripravljeni plačati za sedež v moštvu

Avtor prispevka: , objavljeno 27. decembra 2018 .

Zdaj že nekdanji dirkač razreda MotoGP Scott Redding je zgrožen nad tem, da so nekateri dirkači pripravljeni plačati takšne velike količne denarja samo za to, da si zagotovijo sedež v enem izmed moštev na štartni vrsti.

Redding se je motociklistični karavani pridružil leta 2008, ko je pričel z nastopi v razredu do 125 kubičnih centimetrov. Po petih sezonah v najelitnejšem razredu pa se sedaj poslavja, v naslednji sezoni ga bo v moštvu Aprille zamenjal Andrea Iannone. Nekdanji svetovni podprvak razreda Moto 2 bo v naslednji sezoni nastopal v britanski različici razreda Superbike v moštvu Ducati. V nedavnem intervjuju je spregovoril o svojem razočaranju nad dejstvom, da ne bo več nastopal v razredu MotoGP.

Kot je dejal je njegov odhod posledica pojava vse večjega števila dirkačev, ki so pripravljeni plačati velike količine denarja samo zato, da pridejo v določeno moštvo oziroma ostanejo na štartni vrsti. “Vse to je postal velik posel, kjer se vse vrti okoli denarja,” je povedal.  “To je danes velika težava. Če samo pomislimo, koliko dirkačev si je svoj sedež zagotovilo zaradi močnega finančnega zaledja, ki jim to omogoča. To naj bi bilo tekmovanje najboljših dirkačev, v vseh treh razredih. Tudi, če ima moštvo dovolj visok proračun, še vedno iščejo dirkače, ki so jim za sedež pripravljeni plačati. To lahko počnejo, saj vedo, da je veliko takšnih dirkačev, ki bo to tudi storilo.”

Potem, ko je bilo jasno, da bo izgubil sedež pri moštvu Aprilie, se je spogledoval tudi z vrnitvijo v razred Moto 2. Njegova prva izbira je bilo moštvo Dynavolt Intact GP, kjer pa so se namesto zanj odločili za Toma Luthija.

“Tako to je. Jaz nikoli ne bi tekmoval zastonj, zato tudi nisem dobil sedeža v razredu Moto 2. To je moja služba in zato mi ni treba plačevati, da bi jo lahko opravljal. Ne bom plačal dvesto ali tristo tisoč za sezono ali dve. To je absurdno in noro, vendar vedno se najde nekdo, ki to počne.”

Britanec je predlagal tudi, da bi bilo v razredu MotoGP potrebno omejiti dirkače, ki plačajo za svoj sedež, ob tem se zavzema tudi za omejitev plač najboljših dirkačev.

“Veliko je dirkačev, ki za svoje nastopanje prejmejo dobra plačila, tako bi tudi moralo biti. Vsi bi morali za svoje nastope prejeti plačilo. Moralo bi obstajati pravilo, ki bi določalo zgornjo mejo njihovih zaslužkov, ob tem pa se za sedež ne bi smelo plačati. To bi morale biti nekakšne smernice tega športa. Toda še vedno bo tako, da bodo največja imena dobila največji kos, tista manjša pa drobtinice.”

 

Že imate vrhunski koledar svojega najljubšega dirkača? 

Veliki stenski koledar Valentino Rossi 2019
Veliki stenski koledar Marc Marquez 2019
Neuradni stenski koledar MotoGP 2019
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish