Red Bullova dirkača le 8 sekund od katastrofe

Avtor prispevka: , objavljeno 23. maja 2022 .

Dirkača ekipe Red Bull Racing, Max Verstappen in Sergio Perez sta na dirki za VN Španije moštvu iz Milton Keynesa privozila dvojno zmago, toda dirka bi se skoraj razpletla povsem drugače, saj sta bila skoraj primorana dirko začeti iz boksov.

Verstappen je po zaslugi zmage in odstopa Charlesa Leclerca prevzel vodstvo v točkovanju prvenstva, toda pred samim začetkom dirke je bil, skupaj z moštvenim kolegom Perezom blizu začetka dirka iz boksov zaradi enakih težav, zaradi katerih sta iz garaže dirko v Miamiju začela dirkača Aston Martina, Sebastian Vettel in Lance Stroll.

Pravila določajo, da gorivo v dirkalniku dve uri pred začetkom dirke ne sme biti več kot 10 stopinj hladnejše, od temperature zraka. Ozračje v Barceloni je bilo ogreto na 35 stopinj, zato bi moralo gorivo imeti vsaj 25 stopinj, toda po poročanju nemškega Auto Motor und Sport, so v garažah Red Bulla gorivo prave temperature uspeli natočiti šele osem sekund pred izvozom na štartno vrsto.

Glede težave se je oglasil šef Ferrarija, Mattia Binotto. “Predvidevam, da je šlo za temperaturo goriva,” je dejal. “Gorivo v rezervoarju mora biti od ozračja hladnejše za največ deset stopinj. Pravila pravijo, da mora takšna temperatura goriva ostati nespremenjena skozi celotno dirko, ne le, ko dirkalnik zapelje iz garaže. Mislim, da sam zagon dirkalnika goriva ne bi segrel dovolj, glede tega pa lahko le zaupam sodnikom zveze FIA, ki so zadevo preverili.”

Foto: HB Press

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish