Red Bullov dirkalnik RB18 neuspešen na preizkusu trka

Avtor prispevka: , objavljeno 29. januarja 2022 .

Red Bullov dirkalnik sezone 2022, RB18, je po poročanju italijanskih medijev bil neuspešen na obveznem preizkusu trka. Varnostni preizkus je obvezen za homologacijo s strani zveze FIA, zaščitna celica, ki ščiti dirkača pri čelnih trkih, pa svojega dela ni opravila zadovoljivo.

Zdaj bo potrebno ojačati omenjeni del, zaradi česar bo moštvo izgubilo nekaj časa, toda neuspeh pri preizkusu naj nebi skrbel oblikovalca dirkalnik Adriana Neweya.

Pri Red Bullu pravijo, da je bil sicer dirkalnik v simulatorju vsaj tako dober, kot lanski, čeprav naj bi bili dirkalniki na splošno počasnejši, zaradi česar se pojavljajo ugibanja, da je Newey morda znova ubral ekstremen pristop.

Tekmeci zato zaj še toliko bolj neučakano čakajo na predstavitev RB18, za katero pa za zdaj še ni znano, kdaj bo potekala.

McLaren Mercedes Mp4/18 je bil na stezi hiter, a težko obvladljiv, pestile pa so ga tudi težave s hlajenjem.
McLaren Mercedes Mp4/18 je bil na stezi hiter, a težko obvladljiv, pestile pa so ga tudi težave s hlajenjem.

Newey je znan po izjemnih tehničnih rešitvah, ki pogosto prinesejo veliko prednost, a se je cenjeni oblikovalec v preteklosti tudi že uštel. Eden izmed takih primerov je dirkalnik MP4/18 moštva McLaren Mercedes, katerega zasnova je bila zelo napredna ter hitra, a je bil prav tako večkrat neuspešen na preizkusih trkov, pestile pa so ga tudi težave s hlajenjem ter nepredvidljivo obnašanje na stezi med testiranji. Revolucionaren dirkalnik je moštvo postavilo v kot in v sezoni 2002 nastopalo s posodobljenim dirkalnikom iz prejšnje sezone.

Strokovnjaki ugibajo, da gre pri RB18 verjetno za zelo kratek dirkalnik z majhno medosno razdaljo, zaradi česar je tudi zaščitna celica na sprednjem delu krajša.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish