Red Bull za F1 predlaga visoke vrtljaje in glasne motorje

Avtor prispevka: , objavljeno 16. julija 2021 .

Šef moštva Red Bull Racing, Christian Horner je dejal, da bi morali biti motorji, ki bodo poganjali dirkalnike Formule 1 od leta 2025 naprej, glasni, vrteti pa bi se morali v visokih vrtljajih, tako kot nekoč desetvaljniki, saj bi tako privabili več gledalcev.

“Mislim, da imajo motorji z notranjim izgorevanjem še vedno lepo prihodnost,” je dejal. “Zakaj nebi torej uvedli novih motorjev, ki bi delovali z visokimi vrtljaji in bi imeli fantastičen zvok, hkrati pa bi bili okolju prijazni? Bio goriva nam to vsekakor omogočajo.”

Horner je namreč povomil v elektrifikacijo vozil. “Elektrifikacijo promovira politika, toda vprašanje je, ali je to prava pot na dolgi rok. F1 bi lahko igrala pomembno vlogo pri razvoju goriv brez emisij, ki bi nudila visoko moč in visoke vrtljaje motorjev. Mar ne bi bilo čudovito, če bi šli po tej poti? Prepričan sem, da bi bila vstopnice na vseh dirkališčih razprodane.”

Formula 1 je pred dnevi v Avstriji pripravila sestanek o tem, kako naj bi pogonske enote izgledale v prihodnosti. Navzoči proizvajalci pa so namignili, da za zdaj ostajajo na poti trenutnih hibridnih agregatov.

Hornerjevi zamisli nasprotuje tudi Toto Wolff, šef ekipe Mercedes, ki meni, da glasnost motorjev ni pomemben dejavnik. “S Christianom se ne strinjam, saj menim, da naša generacija ni več najbolj relevantna. Če o pomembnosti hrupa vprašate 18 ali 22-letnike, vam bodo odgovorili, data ni pomemben. Osebno mi je zvok motorjev všeč in rad bi videl vreščeče 12-valjnike, toda dejstvo je, da smo del športa in del posla. S takšno potezo, ko nebi pazili na okolje, bi izgubili vse veze s partnerji, sponzorji, delničarji. Šli bi v povsem drugo smer, kot je usmerjen svet, to pa bi odvrnilo vse poslovne partnerje.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish