Red Bull se lahko kosa z Mercedesom

Christian Horner
Avtor prispevka: , objavljeno 29. aprila 2014 .

Šef moštva Red Bull, Christian Horner je prepričan, da se letos še lahko spoprimejo z do zdaj dominantnim moštvom Mercedes. Upe polagajo v izboljšave dirkalnika, ki jih bodo prvič uporabili na dirki v Španiji, čez dva tedna.

Mercedesova dirkača sta zmagala na vseh izmed prvih štirih dirk letošnje sezone, od tega je nemška ekipa slavila dvojno zmago kar na treh prireditvah. Ekipi Red Bull, ki cilja na peti zaporedni naslov prvaka med konstruktorji, pa zaenkrat ne kaže najbolje, saj so do zdaj le enkrat dirko uspeli končati med najboljšo trojico. Čeprav se v skupnem seštevku nahajajo na drugem mestu, jim do vodilnega Mercedesa manjka 97 točk.

“Dali bomo vse od sebe. Prepričan sem, da se lahko kosamo z njimi, toda ne smemo zaostati še bolj,” je dejal Horner. “Na Kitajskem smo na ravninah bili za 22km na uro počasnejši, torej smo v vsakem krogu izgubili sto metrov. Tu se moramo izboljšati.

Vemo, katere stvari moramo popraviti in upamo, da nam bo to delno uspelo že v Barceloni,” je dodal Horner.

Prav naslednji dirki v Španiji in Monte Carlu pa bi lahko bili prelomni tudi zaradi konfiguracije obeh stez, ki naj bi bolje ustrezali Red Bullu. Na obeh je namreč bolj pomemben podtlak in ne toliko moč motorja, za razliko od prvih štirih dirk, kjer sta bila Mercedesova dirkalnika brez konkurence.

Mercedesov motor je namreč močnejši od Renaultovega, ki poganja dirkalnik Red Bulla RB10, ki pa naj bi bil boljši pri ustvarjanju aerodinamičnega oprijema, oziroma podtlaka.

“Red Bulla sta zelo hitra v hitrih ovinkih, kar morda kaže na to, da imajo nekaj več podtlaka, kot mi,” je pojasnil Mercedesov dirkač Lewis Hamilton.

Aerodinamična prednost bržkone ni dovolj velika, zato bo v veliko pomoč tudi posodobitev pogonskega sklopa, ki jo je Renault pripravil za dirko v Španiji, obenem pa naj bi ekipa iz Milton Keynesa od tehnološkega partnerja Total dobila še novo, boljše gorivo, ki naj bi pripomoglo k dve do tri desetinkam boljšemu času na krog.

Alain Prost, štirikratni svetovni prvak meni, da bo Red Bull Mercedes ujel v naslednjih nekaj dirkah.

“Renault mora pridno delati in se neprestano izboljševati,” je povedal. “Počakajmo še dve ali tri dirke. Takrat bo razmerje moči morda povsem drugačno,” je še dodal.