Red Bull se je tudi uradno pritožil

Avtor prispevka: , objavljeno 20. marca 2014 .

Moštvo Red Bull Racing je vložilo uradno pritožbo zoper izključitev Daniela Ricciarda z dirke za VN Avstralije. Aktualni prvaki so za odločitev o pritožbi imeli časa do danes opoldan, ko se je iztekel rok za oddajo vseh potrebnih gradiv.

Ricciardo je dirko končal na drugem mestu, toda komisarji so ga iz končne razvrstitve diskvalificirali, saj naj bi njegov dirkalnik RB10 med dirko porabljal več od dovoljenih 100kg goriva na uro, moštvo pa se na pozive vodstva dirke, naj zmanjšajo pretok goriva v motor, ni odzvalo saj so porabo beležili preko injektorjev, ki vbrizgavajo gorivo v zgorevalno komoro motorja, s čimer naj bi še dodatno kršili pravila.

Pri Red Bullu so ponovili, da pravil niso kršili in vztrajajo, da so se zanašali na svoj senzor, oziroma način merjenja pretoka goriva zato, ker so že na prostih treningih ugotovili, da senzor, ki ga je ekipi ponudila FIA, ne deluje natančno in bi bili v primeru ravnanja glede na senzor FIE, oškodovani, saj bi v motor pritekalo manj goriva.

Med dokazi za to se nahajajo tudi podatki motornega dobavitelja Renaulta, ki je preko standardne nadzorne enote motorja (ta je enaka v vseh dirkalnikih, ne glede na proizvajalca) ves čas v vsakem trenutku beležil podatke o količini vbrizganega goriva v motor, ti pa pričajo o tem, da dirkalnik avstrijskega moštva med dirko dejansko ni presegel strogo začrtane porabe 100kg/h.

Njihov primer bo preučilo mednarodno pritožbeno sodišče, ki je sestavljeno iz petih sodnikov. Datum zasedanja sodišča bodo šele sporočili.

Foto: Red Bull