Red Bull s Perezom kupil podatke o Mercedesovemu motorju

Avtor prispevka: , objavljeno 29. decembra 2020 .

Helmut Marko je pojasnil, zakaj pri Red Bullu Alexa Albona niso zamenjali s Sebastianom Vettlom ali Nicom Hulkenbergom, temveč z Mehičanom Sergiom Perezom. Pomemben dejavnik pri enoletni pogodbi s Perezom je bilo njegovo podrobno poznavanje Mercedesovega pogonskega sklopa, kar je priznal tudi svetovalec ekipe Helmut Marko. “V njegov prid je govoril dvig forme,” je pojasnil Marko. “Letošnja sezona je bila njegova najboljša v Formuli 1. Na dirki v Bahrajnu, kjer je zmagal, mu George Russell kljub novejšim gumam ni uspel priti bližje. S tem je Sergio dokazal, da se je izboljšal, saj je dobro ocenil svojo hitrost in tempo prilagodil, tako da ni preveč obremenjeval gum in hkrati ni izgubljal prednosti.”

Toda poleg vozniških sposobnosti je bilo zelo pomembno tudi njegovo dolgoletno nastopanje z Mercedesovimi pogonskimi agregati. “Z njim je odpeljal veliko sezon, tako da ga zelo dobro pozna. Nico Hulkenberg je nazadnje celo sezono odvozil z Renaultom. Na treh dirkah za volanom dirkalnika z Mercedesovim motorjem bi težko pridobil koristne informacije, saj se je bolj osredotočal na nastavitve in prilagajanje dirkalnika, kot zbiranju podatkov.”

Morebitni podatki o motorju bodo Red Bullu koristili še posebej zdaj, ko nameravajo prevzeti Hondino tovarno pogonskih enot in resno razmišljajo o tem, da bi za 2025 izdelali svoje motorje, poleg tega pa bodo v sezoni 2021 imeli veliko več dela s Ferrarijem, McLarnom in Renaultom. “Logično bi bilo pričakovati, da bo McLaren napredoval, saj bodo uporabljali Mercedesove motorje, napredovali pa bodo tudi pri Renaultu in Ferrariju,” meni Marko.

“To bo pomenilo, da bomo na kvalifikacijah ob pol sekunde slabšem krogu bili osmi in ne več četrti. Tako moštvu ne moreš pomagati pri taktičnih igrah. Mercedes je bil, na primer, v Abu Dabiju stisnjen v kot, saj Alex (Albon) odpeljal dobro dirko in se ves čas vozil blizu Mercedesovih dirkačev, ki tako nista imela možnosti poigravanja s taktiko, kot po navadi. Prihodnjo sezono hočemo postati svetovni prvaki, zato potrebujemo močno dirkaško zasedbo, ki bo sposobna doseči vse zastavljene cilje tudi med samo dirko.”

Od Pereza pa kljub temu ne pričakujejo, da se bo takoj boril z moštvenim tekmecem Maxom Verstappnom, a želijo, da se vozi blizu njega. “Perez bo moral biti med dirko ves čas tako blizu Maxa, da ga bo lahko prehitel. Do zdaj se na kvalifikacijah z Maxom nihče ni uspel kosati, pričakujemo pa, da zaostanek ne bo večji od dveh desetink sekunde, ali manj, saj moramo imeti oba dirkača blizu Mercedesovih, da se lahko z njimi borimo tudi preko strategij postankov.”

Z drugimi besedami je Perezova naloga, da bo ekipi pomagal tako, kot Valtteri Bottas Mercedesu. “Pričakujem, da bodo pri Mercedesu naši glavni nasprotniki. Bottas svojo vlogo opravlja zelo dobro, razen če ima slab dan, kot v Bahrajnu. Enako pričakujemo tudi od Pereza,” je pojasnil Marko.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish