Red Bull: Rivalstvo je lahko tudi pozitivno

Avtor prispevka: , objavljeno 15. julija 2016 .

Red Bull dokazuje, da je lahko rivalstvo med dirkačema tudi pozitivno in prijetno ter ne polno isker, kot pri ekipi Mercedes. Že drži, da je položaj ekip različen, vendar je očitno nekaj vendarle odvisno tudi od vodstva ekipe. Verstappen je Ricciarda postavil pod pritisk, ampak kljub vsemu, celotna ekipa obvlada sceno.

Potrebno je priznati, da je Verstappen prinesel mlad in svež veter v Formulo 1. Tudi ekipa je z zamenjavo dirkača sredi sezone dokazala, kaj vse je lahko možno. In tako se uspehi Verstappena samo vrstijo. Z osemnajstimi leti je že skoraj pod vrhom pa vendar se nekateri sprašujejo, če morda pa le ni vse to skupaj malo prehitro.

Do sedaj se oba dirkača, navkljub rivalstvu na dirkališču, dobro razumeta. »Seveda je težko napovedovati kaj vse se lahko zgodi. Po prvih dirkah lahko rečem, da je vse popolnoma v redu. Max je prinesel nekaj svežega v ekipo in dirka v Barceloni je bila za vse nora in uspešna,« je odkrit Ricciardo. Hkrati pa tudi priznava, da je delo sedaj v ekipi, verjetno tudi zardi uspehov Verstappena veliko bolj živahno. Še vedno pa se Ricciardo z grenkobo v grlu spomni dirke v Monaku, kjer mu je zmaga ušla predvsem zaradi napake vodstva ekipe in ne njega na dirkališču.

Verstappen je v zadnjih štirih dirkah osvojil 54 točk in bil dvakrat na stopničkah, Ricciardo pa le 34 točk. V skupnem seštevku Verstappen za Ricciardom zaostaja le še deset točk. In tako bo boj še bolj napet.

»Želim si, da pride tudi do tistega rivalstva, ko se bova z Maxom borila za zmage,« je trden Ricciardo. Zanj je rivalstvo lahko popolnoma pozitivno in zdravo, potrebno ga je le znati obvladati. »Potrebno si je znati priznati, da ima lahko moštveni kolega kdaj tudi bolj srečen dan, ko ti sam. Če si to priznaš, potem imaš lahko do kolega spoštovanje. Če iščeš napake pri sebi, potem je to tisto pravo« je bil jasen Ricciardo.

Verstappen je tudi na zadnji dirki v Silverstonu pokazal, da lahko Ricciarda tudi premaga. Tako je bil v kvalifikacijah prvič hitrejši, na dirki pa je pokazal, da dirkanje obvlada. »Na samih dirkah se vedno odlično počutim. Tako je bilo tudi že lansko sezono, le dirkalnik je bil slabši. Sedaj imam boljšega. Na dirki je odločilen tudi tvoj instinkt ter obvladanje tako dirkalnika kot dirkališča. Všeč mi je, ko se z drugimi borim, kar dokazujejo moji manevri na dirkališču,« je svoj potencial opisal Verstappen.

»Ne smem pozabiti, da imam moštvenega kolega, ki je lahko prekleto hiter, vendar sem dokazal, da sem brez težav ob boku z njim,« je jasen Verstappen, ki se želi dobiti čim več izkušenj tudi za drugo sezono. Ricciardo je tako lahko v strahu za svojo »prvo pozicijo« v ekipi, vendar se tolaži s tem ko pravi, da mora najprej Verstappen premagati puberteto, nato pa se bo videlo, ali se lahko še izboljša, ali pa poslabša.

»Med nama ni nobenih napetosti in oba uživava v svojem delu. Oba imava dolgoletne pogodbe in se glede prihodnosti ne potrebujeva veliko bati,« je bil odkrit Verstappen.

»Odlično je, da imata oba več letno pogodbo z nami. Daniel je to sezono odličen. Max ga je hitro ujel, in se tako prilagodil načinu dela v naši ekipi,« je dodal glavni inženir ekipe Red Bull Paul Monaghan.

Do poletne pavze sta še dve dirki na Madžarskem in v Nemčiji in obe sta znani po hitrosti in zagotovo za oba dirkača postavljata prijeten izziv. In upajmo da bosta tudi vnaprej uspela obvladovati rivalstvo tako kot sta obvladala v pogovoru.