Red Bull prevzema Hondin motorni oddelek

Avtor prispevka: , objavljeno 16. februarja 2021 .

Red Bull je danes uradno objavil to, kar se je v zakulisju govorilo že kar nekaj časa. Ekipa s sedežem v Milton Keynesu bo po letu 2021 motorje Honde, ki se po koncu letošnjega prvenstva poslavlja iz Formule 1, izdelovala in uporabljala v lastni režiji.

V ta namen je Red Bull ustanovil novo podjetje, ki bo zgrajeno v Milton Keynesu in kjer naj bi izdelovali nove modele motorjev. Red Bull Powertrains Limited bo pri tem sprva uporabljal tehnologijo Honde. Dogovor s Hondo je po besedah šefa ekipe Christiana Hornerja pomemben korak za Red Bull. Ker bodo aktualni motorji oziroma njihov razvoj od leta 2022 do leta 2025 zamrznjen, Red Bullu v tem času ne bo treba opravljati lastnega razvojnega dela in bo lahko naprej uporabljala modele Hondinih motorjev. V letu 2025, ko nastopi novi pravilnik, pa naj bi prišli novi koncepti motorjev, ki bodo cenejši in manj zapleteni.

Honda je lani oktobra napovedala, da se po koncu letošnje sezone kot dobavitelj motorjev poslavlja iz Formule 1. Japonski avtomobilski koncern, ki je konec 80-ih let z ekipo McLaren slavil svoje najuspešnejše obdobje v kraljevem razredu motošporta, se je leta 2015 vrnil v Formulo 1, toda v tem času udejstvovanja proizvajalec ni beležil pričakovanega uspeha.              

Članek je na voljo tudi na strani vmax.si           

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish