Red Bull poziva k ukinitvi nastavitev motorja

Avtor prispevka: , objavljeno 31. marca 2018 .

Iz moštva red Bull je na naslov mednarodne avtomobilistične zveze FIA prišel poziv, naj ukinejo uporabo različnih nastavitev delovanja pogonskih enot, s čimer bi dirkač z enakimi nastavitvami odpeljal kvalifikacije in dirko. Dirkača moštva Mercedes imata v zadnjih letih na kvalifikacijah v veliko pomoč posebno nastavitev delovanja pogonskega agregata, ki za kratek čas omogoči večjo moč motorja. Pred začetkom sezone je Lewis Hamilton dejal, da ima letos na razpolago tako imenovan “party mode”. Britanec je na kvalifikacijah za VN Avstralije dejal, da te nastavitve ni uporabljal, čeprav je najboljši štartni položaj osvojil s skoraj 0.7 sekunde prednosti. Njegovo trditev je kasneje sicer zanikal šef moštva Toto Wolff in s tem potrdil sume moštva Red Bull. “Postali so nervozni zaradi nesreče Valtterija Bottasa, zato so povečali moč motorja,” je prepričan Helmut Marko, svetovalec avstrijske ekipe.

“Na začetku smo bili edini, ki smo govorili o tem in vsi so govorili, da se tako ali tako vedno pritožujemo. K sreči pa so se po kvalifikacijah zbudili tudi ostali in zdaj veliko govorimo o tem. Na voljo je veliko lahkih rešitev, s katerimi bi izenačili tekmovalno polje. Lahko bi dodali pravilo, da je treba dirko odpeljati z istim načinom delovanja motorja, s katerim na kvalifikacijah odpelješ najhitrejši krog. To bi bila rešitev, katero bi lahko uveljavili že na naslednji dirki.”

Z 2zakljenjenimi” nastavitvami motorja po kvalifikacijah se strinja tudi šef moštva Red Bull, Christian Horner: “Lani so pokazali, da v prvih dveh delih kvalifikacij niso želeli tvegati preveč, potem pa so v zadnjem delu povečali moč motorja. Tokrat je bila razlika med drugim in zadnjim delom ogromna, saj se na stezi ni nabralo veliko gume. Priznati je treba, da je Max (Verstappen) naredil napako, brez katere bi kvalifikacije končal manj kot pol sekunde za Hamiltonom.

Morda bi morali razmisliti o tem, da nastavitve motorja padejo v pravila o parc fermeju, kar pomeni, da nastavitev motorja od začetka kvalifikacij do konca dirke ne moreš več spremeniti. Zdaj pa je žogica pri FII, ki se mora odločiti, kaj želijo storiti.”

Z Red Bullom pa se ne strinjajo v taboru Renaulta, kjer so prepričani, da bi se ta težava rešila z dodatnim zmanjšanjem dovoljene porabe motornega olja. “S tehnične plati bi bil predlog Dr. Marka težko izvedljiv,” je dejal šef moštva, Cyril Abiteboul. “Prva tarča bi morala biti poraba olja. Ta trenutno dopušča 0.6 litra olja na 100km, toda naš pogonski agregat porabi manj kot 0.1 litra. Če imamo lahko že letos na stezi pogonsko enoto s takšno porabo, potem ne vidim razloga, zakaj ne bi mogli zmanjšati trenutne dovoljene porabe. Menim, da gre za očitno rešitev, če želimo storiti kar koli v zvezi s tem in se prepričati, da vsi delujejo v duhu pravil.”

FIA pa je, vsaj za zdaj, dvignila roke, saj pravijo, da potem ko so pred letošnjo sezono že izdali direktivo, da morajo vsi uporabniki pogonskih enot imeti na razpolago enake nastavitve delovanja, ne bodo ukrepali, dokler se glede tega ne pritoži katero izmed moštev, ki pogonske agregate kupuje od drugih proizvajalcev. “Nekatera mošta so namigovala, da morda nimajo na voljo enakih nastavitev, kot tovarniška moštva,” je pojasnil direktor dirk, Charlie Witing, pri čemer je ciljal na govorice iz tabora moštva Williams, ki pravijo, da jim je Mercedes v sezoni 2016 na eni izmed dirk dal dostop do dodatne nastavitve, s katero bi jim pomagali premagati Ferrari.

“Karkoli naj bi ta “party mode” bil, o tem nisem videl nič v tehnični dokumentaciji,” je dejal Whiting in dodal: “Vmešali se bomo le, če bo kateri izmed kupcev Mercedesovih motorjev prosil za ta “party” način delovanja motorja in ga ne bo dobil.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish