Red Bull potrebuje Pereza v boju z Mercedesom

Avtor prispevka: , objavljeno 10. maja 2021 .

Po dirki za VN Španije, kjer je Mecedes z dvema postankoma taktično ugnal ekipo Red Bull in ji ukradel zmago, so v Milton Keynesu pritisnili na Sergia Pereza, ki je letos zamenjal Alexandra Albona, da bi mešal štrene za najvišja mesta. Mehičan je pridobil številne simpatije, ko je lani v Bahrajnu zmagal, takrat pa v žepu ni imel pogodbe za letošnjo sezono. Naposled so mu sedež ponudili pri Red Bullu, kjer so upali, da bo ob Maxu Verstappnu pritiskal na Mercedes in jim med drugim onemogočal, ali pa vsaj omejil taktične igre.

Verstappen je v Barceloni vodil večji del dirke, Lewis Hamilton, ki poti mimo Nizozemca ni našel, pa je v zadnjem delu dirke opravil še drugi postanek in nato z manj obrabljenimi gumami zlahka opravil z dirkačem Red Bulla. Takšna poteza ne bi bila mogoča, če nebi imel Britanec dovolj prednosti pred ostalimi tekmeci, da se je po postanku na stezo vrnil le za moštvenega kolega Valtterija Bottasa, ki pa ga je nato brez boja spustil mimo in omogočil, da je nadoknadil nekaj več kot 20 sekund zaostanka.

Perezova olajševalna okoliščina v Španiji je bila težava z ramo, toda šef ekipe Christian horner se zaveda, da ga ekipa potrebuje blizu Verstappna.

“Stvari se mu postavljajo na svoje mesto,” je o Perez dejal Horner. “V soboto je imel slab dan zaradi rame, dirko ap mu je otežil Daniel (Ricciardo). Kasneje na stezi ni naredil velikega napredka, saj je v Barceloni težko prehitevati, toda nujno ga potrebujemo blizu vodilnih mest, da Mercedes ne bo imel toliko taktičnih možnosti. Verjamem, da bo Checo to dosegel, ko bo našel zaupanje v dirkalnik.”

“Dirko sem poskušal odpeljati kar najboljše, paziti na gume toda na stezi smo počasnejši, naš dirkalnik pa hitreje obrablja gume,” je po dirki za Ziggo Sport povedal Verstappen. “V takšnem primeru preprosto nimaš nikakršnih možnosti več. Na koncu sem v boju vedno sam, tako da lahko opravijo dodaten postanek, kar jim omogoča prazen prostor za njimi. Če bi imel moštvenega kolega bližje, ne bi mogli opraviti še enega postanka in o zmagi bi odločalo, kdo bi imel manj obrabljene gume.”

Red Bull se je v Barceloni znašel v enakem položaju, kot na Madžarskem 2019, ko je Hamilton imel dovolj prednoti pred ostalimi, da je na podoben način opravil z Verstappnom, takratni moštveni kolega dirkača Red Bulla, Pierre Gasly, pa je moral dirkalnik še pred koncem sezone prepustiti Albonu. Na omenjeno dirko je Verstappna Horner spomnil tudi ob koncu dirke v Španiji, kar je kasneje pojasnil: “Dejstva so jasna. Vodilna dirkača sta imela tako veliko prednost pred ostalimi, da je Lewis lahko opravil “zastonj” postanek, kakor na Madžarskem. Moral je prehiteti le moštvenega kolega, kar pa ni bila nikakršna težava. Zato nujno potrebujemo oba dirkalnika v vodstvu, da Mercedes takšne možnosti ne bo imel.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish