Red Bull osumljen prekoračitve proračuna: Razplet prvenstva 2021 bi se lahko spremenil!

Avtor prispevka: , objavljeno 30. septembra 2022 .

FIA naj bi kmalu objavila ugotovitve, da sta dve moštvi F1 v lanski sezoni prekoračili omejitev proračuna in po poročanju britanskih medijev, naj bi bila ena izmed njiju ekipa Red Bull.

Lani je bila uvedena omejitev proračuna na 145 milijonov dolarjev, a je bilo dodanih kar nekaj izjem iz proračuna, ter dodatkov za dodatne dirke v sezoni. Največja tri moštva, Mercedes, Ferrari in Red Bull so bila prisiljena močno prilagoditi svojo organizacijo, znotraj proračuna pa so morali tudi razviti dirkalnike za sezono 2022. FIA naj bi zdaj prejela finančna poročila vseh ekip, ter zaznala kršitve pri dveh. Šlo naj bi za Red Bull in Aston Martin, a za zdaj še ne gre za uradne informacije.

Kljub vsemu pa naj ne bi šlo za večji prekršek, kar pomeni, da sta ekipi proračun prekoračili za manj kot 5 odstotkov, kar bi prevedeno v denar, pomenilo okrog sedem milijonov. Pravila za takšen prekršek narekujejo manjše kazni na športnem področju, oziroma globo, kar bi po nekaterih ugibanjih lahko pomenilo, da bosta moštvi izgubili točke lanskega svetovnega prvenstva.

FIA ima na razpolago možnost odvzema točk ekipi in dirkaču, izključitev iz enega izmed treningov ali kvalifikacij, vendar ne tudi dirke, omejitve pri testiranjih, ali pa zmanjšanje proračuna.

Za večje kršitve, torej prestopke višje od 5 odstotkov, bi ekipe lahko bile prisiljene celo izpustiti dirko, ali pa bi bile izključene iz prvenstva, Red Bullovi tekmeci, predvsem Mercedes, pa si obeta strožje ukrepe, saj bi ugotovitev prekoračitve proračuna v 2021 lahko pomenila nepošteno pridobljeno prednost tudi v letošnji sezoni, nekateri pa sumijo, da če je ekipa prekoračila lanski proračun, bi ga lahko prekoračila tudi v letošnji sezoni, ko je le ta še 5 milijonov nižji.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj