RED BULL nad HAMILTONA z novimi obremenilnimi DOKAZI

Avtor prispevka: , objavljeno 20. julija 2021 .

Moštvo Red Bull Racing naj bi pred dirko za veliko nagrado Madžarske pripravljalo dokaze, s katerimi bo od komisarjev zveze FIA zahtevalo ponoven pregled trčenja med Lewisom Hamiltonom in Maxom Verstappnom na dirki za VN Velike Britanije.

Po besedah britanskega komentatorja, Martina Brundla naj bi v Milton Keynesu med drugim imeli pripravljene dokaze, da je Hamilton v Nizozemca trči namerno, to pa naj bi potrdila telemetrija, ki kaže, da je v ovinek Copse, ko je trčil z Verstappnom, pripeljal veliko hitreje, kot zatem v naslednjih krogih dirke.

Čeprav je Hamilton na dirki odslužil 10-sekundno kazen, pa je to za Red Bull le majhna tolažba, saj so izgubili pomembne točke tako v boju za naslov prvaka med konstruktorji, kakor tudi Verstappen v boju za naslov prvaka med dirkači.

Močan trk, kjer so sile presegle 50G, pa bo nedvomno imel posledice tudi na nadaljevanje sezone, saj naj bi popravilo dirkalnika po prvih ocenah stalo okrog 750.000eur, kar pomeni hud udarec v proračun moštva, ki je letos omejen na 123 milijonov evrov, poleg tega pa obstaja velika verjetnost, da bo Verstappen na naslednji dirki zaradi nenačrtovanih menjav komponent motorja in menjalnika, izgubil nekaj štartnih mest.

Dirkalnik Maxa Verstappna je bil po trku v zaščitne gume popolnoma uničen, popravilo pa naj bi stalo okrog 750.000eur.
Dirkalnik Maxa Verstappna je bil po trku v zaščitne gume popolnoma uničen, popravilo pa naj bi stalo okrog 750.000eur.

“Na dirki niso osvojili točk, njihova prednost pa je bila močno zmanjšana,” je Brundle zapisal v svoji kolumni za Sky Sports. “Pri Red Bullu trdijo, da imajo dokaze, da je Lewis pred trkom v ovinek Copse pripeljal precej hitreje, kot nato v preostalih krogih dirke, podatki pa naj bi tako potrdili, da ovinka nebi mogel uspešno zvoziti, brez da bi zapeljal proti zunanjem robu steze, kjer bi trčil z Maxom, tudi če bi mu ta pustil več prostora.”

Možnosti, da bi ekipa Red Bull dosegla dodatno kazen za Hamiltona so majhne, saj bi v primeru zahtevka za ponoven pregled komisarji v prvi vrsti sploh odločali, ali so novi dokazi zares tako obsežni, da lahko bistveno vplivajo na razsodbo, šele nato pa bi odločali o morebitni dodatni kazni.

Če pride do tega, bi Hamilton lahko h končnemu času dobil dodaten pribitek petih ali desetih sekund, vožnjo skozi bokse, ki se po dirki šteje kot 20 sekundni pribitek, 10 sekund stop&go, ki, če je dodeljena po dirki, nanese na 30 sekund pribitka. Hamilton bi jo na drugi strani lahko odnesel le še z dodatnim opozorilom, komisarji pa bi v zelo skrajnem primeru, za kar je izredno malo možnosti, lahko posegli tudi po diskvalifikaciji z dirke v Britaniji ali pa bi Britancu prepovedali nastop na naslednji dirki na Madžarskem. Možno pa je tudi, da dodelijo časovno kazen, ki se prenese na naslednjo dirko.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish