Red Bull: Mercedesov dirkalnik ima več kot eno zadnje krilce

Avtor prispevka: , objavljeno 14. maja 2021 .

Tekmovanje med ekipama Mercedes in Red Bull je letos doseglo nov nivo, še posebej, ker je moštvo iz Milton Keynesa na stezi precej bližje svojim nemškim tekmecem. Pri Mercedesu so mednarodno avtomobilistično zvezo FIA opozorili na Red Bulovo zadnje krilce, ki naj bi se med vožnjo upogibalo, FIA pa je napovedala uvedbo novih preizkusov, ki bi takšno upogibanje oziroma premikanje zaznali in ga v skladu s pravili preprečili.

Po dirki v Barceloni je jasno, da sta moštvi odprli novo fronto tudi na psihološkem področju in čeprav bodo dirkalniki pregledani z dodatnimi testi, pri Red Bullu vztrajajo, da je njihov dirkalnik bil povsem v skladu s pravili. Svetovalec moštva, Helmut Marko, je izjave Lewisa Hamiltona, po katerih je sledila uvedba novega preizkusa zadnjega krilca, označil za “psihološke”.

Čeprav obstaja verjetnost, da bodo morali krilca prilagoditi, pa Marko verjame, da obstaja prav tako velika možnost, da novi preizkusi Mercedesu ne bodo dali prednosti, vsekakor pa se po njegovem mnenju s tem ne bo odločilo svetovno prvenstvo.

Zadnje krilce Mercedesa se pri video analizi ni premikalo tako močno, kot pri Red Bullu, a Marko je v pogovoru za kolege pri Motorsport-Total dejal, da imata dirkalnika Lewisa Hamiltona in Valtterija Bottasa “več kot eno zadnje krilce.”

Nekdanji dirkač Formule 1 je dejal, da psihološkega prerivanja med ekipama ne jemlje preveč resno. “Z moje strani te stvari niso preveč resne. Toto opravlja svoje delo in v tem trenutku ga opravljajo zelo dobro. To je treba priznati, brez zavisti,” je povedal Marko, ki je spomnil, da so v obdobju, ko so osvajali naslove svetovnih prvakov, svoja sprednja krilca med sezono morali spremeniti tudi dvakrat ali trikrat, ko je FIA uvedla nove preizkuse, ter dodal, da je to običajen proces.

Po njegovem mnenju pa bodo novi preizkusi zadnjega krilca najhuje škodovali Alfi Romeo in Alpine, in čeprav bodo vplivala tudi na Red Bull pa tega ne bo občutila Red Bullovea druga ekipa, Alpha Tauri, ki razvoja aerodinamičnih delov ni peljala tako daleč.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish