Red Bull: Kriv je tudi Mercedes, hočemo pojasnila!

Avtor prispevka: , objavljeno 12. avgusta 2020 .

Šef moštva Red Bull Racing, Christian Horner meni, da je Mercedes sokriv v primeru spornih zračnikov zavor moštva Racing Point, ki se zdaj seli na mednarodno pritožbeno sodišče.

Ekipa Racing Point je od Mercedesa kupila/dobila načrte lanskih zračnikov za zavore, s čimer je kršila športna pravila Formule 1 in za to ostala brez 15 točk v konstruktorskem prvenstvu, plačati pa je morala še 400.000eur kazni. Toda FIA uporabe spornih zračnikov ni prepovedala, zato moštvo z njimi nastopa še naprej, a bodo na vsaki dirki za to bili opozorjeni.

FIA zoper Mercedes ni ukrepala, niti ni nakazala, da bi nemško moštvo, ki je Racing Pointu med drugim dalo 3D načrte zračnikov, kršila pravila, toda pri Red Bullu menijo, da je prišlo do kršitve pravil tudi z njihove strani. “Vsekakor je to zanimiv primer,” je dejal Horner. “Nas, kot 100-odstotne lastnike dveh moštev predvsem zanima jasna meja, kaj je dovoljeno in kaj ne, saj smo se doslej strogo držali pravil, ki se tičejo konstruktorjev in ki so bila jasno določena v zadnjih pogodbi Concorde.

Nas zanima širša slika, ne le dotični zavorni zračniki. Kar pa se tiče Mercedesa, sem prepričan, da se bodo pristojni organi vprašali tudi glede njihove vpletenosti. Če je pravila kršilo moštvo, ki je sprejelo sporne načrte, mora gotovo biti del krivde tudi na strani moštva, ki je načrte posredovalo. Toda o tem bo odločala FIA,” je dejal Horner.

Red Bull se Ferrariju in Renaultu ni pridružil pri pritožbi na kazen za ekipo Racing Point, medtem ko sta ekipi McLaren in Williams sprva podpirali zahteve po višji kazni, ob uradni pritožbi pa se nista vpletli naprej.

Zakaj se Red Bull ne želi uradno vpletati je povsem jasno. V primeru dovoljenega deljenja tehnologije bi Red Bull Racing dele svojega dirkalnika lahko posredovalo svoji B ekipi Alphi Tauri, neuradno pa se še vedno zavzemajo za strožjo kazen Racing Pointu. “Pritožbi se nismo pridružili, ker je vpletenih dovolj moštev,” je bil političen svetovalec ekipe, Helmut Marko. “Trenutni rezultat pa za nas ni sprejemljiv, saj ne prinaša pojasnil, ki smo jih pričakovali. Upamo, da se bo to zgodilo v postopku pritožbe. Kot odvetnik težko razumem, kako si lahko kaznovan zaradi spornega dela dirkalnika, tega pa nato lahko uporabljaš naprej na treh zaporednih dirkah, za kar dobiš zgolj opozorilo. Kako dolgo lahko moštvo dobiva opozorila? Mislim, da to ni smiselno in je precej nepremišljeno, zato je pomembno, da zadeva gre v postopek pritožbe,” je še pojasnil Marko.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish