Red Bull bi lahko nastopil s starimi Cosworthovimi 8-valjniki

Avtor prispevka: , objavljeno 15. oktobra 2015 .

Bernie Ecclestone je sporočil, da je negotovosti o usodi moštva Red Bull konec. Prihodnost avstrijske ekipe, ki ni našla ponudnika motorjev za prihodnjo sezono, naj bi bila zdaj rešena.

Šef Formule 1 že dlje časa nasprotuje trenutnim 6-valjnim hibridnim motorjem, že v prihodnji sezoni pa bi tako lahko na stezi zopet videli 8 valjne motorje, kakršni so dirkalnike poganjali pred letom 2014, ali pa 3.5-litrske, 6 valjne agregate z dvema turbo polnilnikoma, ki jih ima Ecclestone na dosegu rok.

Nastop moštva Red Bull z alternativnim motorjem, ki bi ga izdelal Cosworth, bi zahteval spremembo pravil, zato pa bi verjetno tudi naletel na nasprotovanje ostalih moštev. Tudi pri Red Bullu se zavedajo, da je na voljo 3.5-litrski 6 valjnik, ker pa Lotus še vedno ni v rokah Renaulta, bi se poleg Red Bulla in Toro Rossa na seznamu moštev brez motorja znašel tudi ta.

V Formuli 1 smo že videli obdobje, ko so se kolo ob kolesu na stezi pomerili dirkalniki s turbo polnjenimi motorji, ter navadnimi atmosferskimi motorji, kar bi lahko še dodatno začinilo dogajanje, saj nekatere steze bolj odgovarjajo enim motorjem, druge drugim.

Nazadnje smo različne motorje istočasno na stezi videli leta 2006, ko je moštvo Toro Rosso, v eri 2,4-litrskih osemvaljnikov nastopalo s Cosworthovimi 3-litrskimi desetvaljniki. Ti so bili mehansko omejeni, da niso bili močnejši od ostalih motorjev.

Foto: Red Bull Racing