Rdeče zastave: Je potrebna sprememba?

Avtor prispevka: , objavljeno 28. julija 2021 .

Zmaga Lewisa Hamiltona na dirki VN Velike Britanije v Silverstoneu še naprej skrbi za vroče razprave. Čeprav je Britanec iz dirke izločil tekmeca Maxa Verstappna in bil za svoje početje tudi kaznovan, je lahko nadaljeval z dirko in jo tudi dobil, vendar le s pomočjo rdeče zastave.

Kajti po besedah Andrewa Shovlina, šefa inženirjev pri Mercedesu, bi tudi poškodbe na dirkalniku Hamiltona zadostovale, da dirko konča. Vendar zahvaljujoč prekinitvi je imela ekipa dovolj časa, da popravi poškodbe na W12. Tako je lahko Hamilton na ironičen način zahvaljujoč prekinitvi, ki jo je sam povzročil, nadaljeval z dirko. Brez te prekinitve Hamilton verjetno te možnosti ne bi imel. Pravilnik je na tem mestu dokaj odprt, če ga primerjamo z drugimi dirkalnimi serijami. V NASCARJU je na primer prepovedano, da se pri prekinitvi dirke karkoli počne na dirkalniku, čeprav ta kaže očitne poškodbe.

Kaj je dovoljeno pod rdečo zastavo?

Povsem drugače pa je seveda v Formuli 1. V členu 4.14.4b je zapisano, katere spremembe se smejo opraviti na dirkalniku v času rdeče zastave, ko pride dirkalnik v “Fast Lane” v stanje mirovanja. V tem seznamu je na primer navedeno sledeče: zagon motorja in s tem povezane priprave, spremembe na zračnikih zavor in hladilnega sistema, spremembe udobja dirkača in aerodinamične prilagoditve na prednjem krilcu. Vendar je v tem seznamu navedena tudi odprava škode. Dobesedno je to opredeljeno na sledeč način: “Popravilo resničnih poškodb, vključno z zamenjavo sklopov, ki vsebujejo te poškodovane dele.” In ravno od tega paragrafa je imel Mercedes v Silverstoneu korist.

Lewis Hamilton je v Silverstoneu imel veliko korist od prekinitve dirke, katero je kljub kazni, ko je iz igre izločil Maxa Verstappna, tudi dobil. Britanec je podobno srečo imel že letos v Imoli.

Prvotno so v ekipi Hamiltona klicali v bokse, toda tik pred vhodom v bokse so mu ukazali, naj ostane na stezi. Takoj ko je bila izklicana rdeča zastava, so lahko v ekipi popravili škodo, ki je poleg platišča zajemala tudi senzor meritve temperature v gumah. “Bil je to najmanj pomemben del na prednjem krilcu,” je po dirki priznal Shovlin.

Menjava gum med rdečo zastavo skrbi za jezo

V preteklosti je bil ta pravilnik prekinitve dirke pogosto tarča velikih kritik in vročih debat, vendar zaradi druge teme. Kajti v točki vii. se v tem pravilu tudi navaja, da je v času rdeče zastave menjava gum dovoljena. In to je v preteklosti že vodilo do rezultata dirke, ki je bil postavljen na glavo. Nazadnje je bilo to pravilo koristno uporabljeno na lanski dirki VN Italije v Monzi. Takrat je namreč Lance Stroll zaradi rdeče zastave dobil podarjen postanek v boksih, ker je bil edini dirkač, ki še ni opravil menjave gum.

Na lanski dirki VN Italije v Monzi je imel od tega pravila korist Lance Stroll, ko je bila dirka prekinjena zaradi tega, ker se je Kevin Magnussen ustavil pred vhodom v bokse.

In to je imelo za posledico, da je Stroll na ponovnem štartu zavzel drugo pozicijo za Lewisom Hamiltonom, ki je moral še odsedeti kazen. Praktično je Stroll podedoval vodstvo na dirki, ki pa ga je zapravil zaradi slabega ponovnega štarta. Kljub temu pa je dirkač takratnega moštva Racing Point osvojil svoje druge stopničke, ki jih brez tega pravilnika ne bi osvojil. Lando Norris je takrat po dirki v Monzi frustrirano dejal: “Lance Stroll si teh stopničk ni zaslužil.

V času rdeče zastave zapreti vhod v bokse?

Tudi drugače se je to pravilo pogosto izkazalo kot ubijalec napetosti, saj se zaradi rdeče zastave eliminirajo že pred tem izdelane strateške prednosti in pomanjkljivosti zaradi brezplačnega postanka. Vendar bi sprememba pravil v tem pogledu istočasno ustvarila nove težave. Kajti če se na primer ob rdeči zastavi zapre vhod v bokse ali pa se kaznuje menjava gum v času prekinitve ali faze varnostnega avta, potem dirkači, ki ne pridejo v bokse, samodejno padejo na začelje polja.

V seriji NASCAR je na primer v času prekinitve dirke prepovedano karkoli delati na dirkalniku.

Nekaj očitnih primerov v tem pogledu nam je postregla serija DTM, kjer menjava gum v fazi rumene ali rdeče zastave ne šteje kot obvezen postanek. Pascal Wehrlein je zaradi takšne situacije leta 2018 na Hungaroringu izgubil prednost 30 sekund in na koncu pristal nekje v ozadju. Tudi v seriji IndyCar so bile v preteklosti dirke pogosto postavljene na glavo, ker je bila v času faze postankov v boksih dirka nevtralizirana in zaradi tega je bil vhod v bokse zaprt.   

Prispevek je na voljo tudi na strani vmax.si          

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish