Razkrivamo Red Bullovo skrivnost

Avtor prispevka: , objavljeno 3. oktobra 2013 .

Po dirki v Singapurju, kjer je Sebastian Vettel deklasiral vso konkurenco, so se pojavila ugibanja in natolcevanja o razlogih za dominanco Red Bullovega dirkača. Govori se celo o goljufanju z uporabo sistema poti zdrsu pogonskih koles (traction control). Toda resnična prednost se skriva povsem drugje in je povsem legalna oziroma v skladu s pravili.

Tisti, ki trdijo, da Red Bullov dirkalnik RB9 vsebuje sistem proti zdrsu pogonskih koles, najbrž ne poznajo delovanja tega sistema, drugi, ki trdijo da gre za prednost, ki izhaja iz manipulacije s tokom izpušnih plinov, pa prav tako brcajo v temo. Glavni argument za to trditvijo je, da današnji dirkalniki uporabljajo povsem enako elektronsko nadzorno enoto, po kateri ekipe več kot toliko ne smejo mešetariti, vse spremembe pa spremlja mednarodna avtomobilistična zveza FIA.

Prednost Red Bullovega dirkača, če odmislimo njegove nesporne ter večkrat dokazane dirkaške kvalitete in dejstvo, da je dirkalnik grajen okrog njega, verjetneje izhaja iz pametne manipulacije s porazdelitvijo navora in uporabo sistema KERS.

Pri Red Bullu naj bi za začetno pospeševanje iz zavojev uporabljali predvsem električni motor-generator sistema KERS, čigar razpon navora je lažje nastaviti, kot tistega, pri bencinskem agregatu, kjer je FIA določila dovoljene okvirje.

To pojasni, zakaj je Vettel lahko iz zavojev pospeševal 50 metrov prej, kot ostali, brez da bi se pogonska kolesa zavrtela v prazno. To pojasni tudi drugačen zvok motorja, od ostalih, hkrati pa si s tem lahko razložimo zakaj Webber ni mogel voziti tako, kot njegov moštveni kolega. Avstralec je namreč KERS potreboval tako, kot vsi ostali, bodisi za obrambo pred napadi drugih dirkačev, ali pa za lažje prehitevanje, torej na začetkih ravnin.

Nemec se je te nastavitve najverjetneje posluževal le v kritičnih krogih, tako kot naprimer po umiku varnostnega avtomobila, kjer si je neverjetno hitro nabral prednost, ki bi zadostovala za dodaten postanek v boksih. Razlog za omejeno uporabo se verjetno skriva v dejstvu, da sistem je KERS namenjen drugačni uporabi in je sicer preobremenjen s čimer lahko pojasnimo tudi številne težave z zanesljivostjo Red Bullovih dirkalnikov.