Rally Dakar: v najtežji dirkaški preizkušnji tudi sedem tovornjakov na pnevmatikah Goodyear

Avtor prispevka: , objavljeno 7. januarja 2014 .

Pet dirkalnih tovornjakov in dve spremni vozili, vsi opremljeni s pnevmatikami Goodyear, so v Argentini že pričeli z najtežjim dirkaškim izzivom na svetu – legendarnim rallyjem Dakar. V trinajstih dneh bodo na Goodyearovih pnevmatikah ORD po nekaterih najtežavnejših cestah Južne Amerike prevozili okrog 9.200 kilometrov in med drugim prečkali tudi Ande.

Tovornjaki pripadajo dvema holandskima ekipama: XDakar in GINAF Rally Power. XDakar sodeluje z dvema dirkalnima tovornjakoma DAF CF, ki ju med celotnim rallyjem spremljata še dva enaka modela servisnih tovornjakov. Vsa štiri vozila so opremljena s pnevmatikami Goodyear 375/90R22.5 ORD, ki jim na najzahtevnejšem terenu zagotavljajo potreben oprijem in zanesljivost. Servisna tovornjaka, ki služita za delavnico in skladišče rezervnih delov, med samo dirko skušata prispeti na posamezna postajališča pred dirkalnimi tovornjaki, da se lahko ekipa 13 veščih serviserjev nemudoma loti dela. Dirkalna tovornjaka ekipe XDakar lahko spremljamo pod tekmovalnima številkama 512 in 522.

GINAF, ki ima sedež na Nizozemskem, je proizvajalec specialnih težkih tovornjakov; njegova neposredna vključenost v rally Dakar in nekdanji Pariz – Dakar pa sega v leto 1993. Za Dakar 2014 ima ekipa GINAF Rally Power prijavljene tri enake dirkalne tovornjake GINAF, ki bodo prav tako vozili na pnevmatikah Goodyear 375/90R22.5 ORD; njihove tekmovalne številke pa so 511, 514 in 524.

Rally Dakar se je pričel 5. januarja 2014 v kraju Rosario v Argentini. Od tam udeležence pot pelje proti zahodu čez Ande, nato pa čez hribe severno proti meji z Bolivijo, ki jo bodo prečkali 12. januarja. Naslednji dan bodo ekipe vstopile v Čile in nadaljevale proti jugu ter 18. januarja prispele v Valpariso, kjer bo potekala slovesnost s podelitvijo nagrad.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish