Raikkonen: To ni dirkanje

Avtor prispevka: , objavljeno 23. junija 2018 .

Kimi Raikkonsn meni, da različne spremembe v Formuli 1 v zadnjih letih niso pripomogle k večjemu številu prehitevanj. Zaradi različnih sprememb se po njegovem včasih zdi kot, da dirkači niti ne dirkajo več.

Od kar je dirkač Ferrarija prvič nastopil v Formuli 1 leta 2001 so se zgodile številne spremembe s kateremi so vodilni možje tega športa želeli izboljšati samo dirkanje. Med te spremembe sodijo prepoved dolivanja goriva, uvedba sistema DRS, pnevmatike, ki se naj bi hitreje izrabile in še bi lahko naštevali. Toda želenega rezultata vendarle niso prinesle. Današnja generacija bolidov je poskrbela za rekordne čase praktično na vseh stezah, toda s tem tudi otežila prehitevanje. Raikkonen je tako na vprašanje ali takšno dirkanje pri njem vzbudi željo za nadaljevanje v Formuli 1 odgovoril:
“Takšne dirke kot je bila na primer v Kanadi niso dolgočasne samo za gledalce ampak tudi za nas dirkače. Dirkači želimo dirkati. Seveda dirkamo, toda če se ne dogaja nič ni zanimivo za nas, za gledalce na tribunah in gledalce pred televizijskimi ekrani.”

“Ni bila samo ena odločitev, ki je vse to spremenila. Bilo je veliko odločitev in sprememb od kar sem sam v tem športu. Ko sem začel je bilo v Formuli 1 veliko število prehitevanj. Včasih več, včasih malo manj. Na začetku moje kariere ni bilo sistema DRS pa smo se vseeno veliko prehitevali. Ko samo slediš dirkalniku pred seboj in voziš z 80% hitrosti v Monaku ni zabavno. Monako je sicer posebna steza in takśnih je vse še toliko bolj dolgočasno.”

Dirka v Monaku je bila še posebej dolgočasna in kritizirana s strani dirkačev, saj so morali voziti zelo zadržano, da so lahko opravili samo en postanek. Raikkonen poudarja, da bi morali pri Pirelliju ponuditi več strategijskih možnosti.
“To je zelo težko, saj še kot ekipa pred prvim treningom ne vemo kakšna bo strategija in njene možnosti. Z večimi postanki je več različnih možnosti in je lahko bolj zanimivo, toda ne vedno.”

Ta vikend se po desetih letih dirka Formule 1 vrača v Francijo. Na dirkališču Paul Ricard bo to prva dirka po letu 1990. Finski dirkač se veseli nove steze, ki jo dirkači ne poznajo najbolje.

“Lepo je priti na novo stezo, saj ta predstavlja dodaten izziv. Priti na novo stezo je vedno bolj zanimivo kot pa hoditi na vedno iste in poznane.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish