Raikkonen: Odločil sem se pomagati Vettlu

Avtor prispevka: , objavljeno 26. avgusta 2017 .

Kimi Raikkonen je dejal, da je sam ponudil pomoč v obliki zavetrja moštvenemu kolegu Sebastianu Vettlu, potem ko je sam naredil napako v hitrem krogu. Finec je bil vse do kvalifikacij najhitrejši dirkač Ferrarija, saj je bil na vseh treh treningih hitrejši od Vettla, na dveh treningih pa je postavil najhitrejši čas, hitrejši pa je bil tudi po prvih hitrih krogih v zadnjem delu kvalifikacij.

A prvak sezone 2007 je v zadnjem hitrem krogu naredil napako, zato je prekinil hitri krog in ponudil pomoč Vettlu. Ta je postavil drugi najhitrejši krog kvalifikacij in bo tako jutri na štatu stal ob Lewisu Hamiltonu. Raikkonen je za Vettlom zaostal pol sekunde, na koncu pa ga je prehitel še Valtteri Bottas in bo dirko začel s četrtega mesta.

“Naredil sem napako, zato sem se vračal v bokse,” je pojasnil Kimi. “Odločil sem se, da pomagam moštvu, če le lahko. Izgubil nisem nič, saj sem se tako ali tako vračal v garažo. Vedel sem, da je za mano, zato sem pospešil in mu poskušal pomagati na ravnini.”

Vettel je bil pomoči seveda vesel, pravi pa, da je šlo za spontano odločitev moštvenega kolega. “Kolikor vem, je naredil napako v zadnjem poizkusu. Odločil se je dokončati krog, moštvo pa mu ni dalo nobenih navodil. Medtem ko se je vračal v bokse pa je očitno videl rdeč dirkalnik in se odločil pomagati, ker je zelo lepo od njega in seveda zelo dobrodošlo. Pomoč ni bila načrtovana. Videl sem, da so se drugi poigravali z zavetrjem na drugih kvalifikacijah, toda ponavadi težko načrtuješ te stvari, zato se s tem ne ukvarjamo. Mislim, da je bila odločitev spontana.”

Nemec je dejal, da je bil njegov dirkalnik v zadnjem delu kvalifikacij zelo dober, toda Raikkonenova pomoč je v veliki meri prispevala k zmagi v dvoboju z Bottasom za drugo mesto. “Manjkalo mi je podtlaka na prednjem delu, predvsem v drugem sektorju s srednje hitrimi in hitrimi . Ni bil dovolj odziven, toda dirkalnik je bil v zadnjem krogu bolj živ, kar sem videl tkoj, ko sem zapeljal v prvi ovinek. Priznati pa moram tudi, da sem imel srečo, da mi je pomagal Kimi, ki je moral prekiniti krog in mi je potem pomagal premagati Valtterija.”

Po mnenju Vettla pa ima Ferrari jutri dobre možnosti v boju z Mercedesom, saj naj bi bila rdeča dirkalnika v simulacijah dirk boljša, kot pri simulacijah kvalifikacij. “Mercedesa bosta jutri hitra, toda ni se nam treba bati, saj smo v prvi štartni vrsti z razlogom. Hitri smo in mislim, da bomo hitri tudi na dirki.”

Foto: Ferrari